Gündem
03 Mayıs 2021 13:41 Son Güncelleme: 03 Mayıs 2021 13:44

İngiltere’de gayrimenkul satın alma çılgınlığı

İngiltere’de konutlar rekor bir hızla satılmaya başladı. Emlak vergisinin askıya alınmasıyla birlikte evlerin dörtte biri 1 haftadan kısa sürede alıcı buldu. Öte yandan İngiltere’de ortalama bir gayrimenkul fiyatı Mart ve Nisan aylarında % 2,1 oranında yükselerek bir ayda yaklaşık 7.000 pound artış gösterdi. Yeni duruma göre, İngiltere’de ortalama mülk fiyatı 328 bin Pound oldu.

İngiltere’de gayrimenkul satın alma çılgınlığı

Emlak vergisinin askıya alınma süresinin uzatılması İngiltere’de gayrimenkul satın alma çılgınlığına dönüştü. Alım satım işlemlerin hızı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Mülklerin yaklaşık dörtte biri bir haftadan kısa bir süre içinde alıcı buluyor. Aynı zamanda bu canlılık konutların satış fiyatlarına da yansıdı.  İngiltere’deki bir gayrimenkulün ortalama alış fiyatı Mart ve Nisan’da % 2,1 oranla yaklaşık 7.000 Pound artarak 328.000 Pound’a çıktı.

Başkentten ve büyük şehirlerden kaçış

Emlak vergisindeki moratoryum kararı bu canlılığın en büyük etkeni olarak değerlendiriliyor. Vergilerin Haziran ayı sonuna kadar ödenmeyecek olması ve başarılı aşılama kampanyasıyla birlikte ekonomik iyileşme umudunun artması da emlak piyasasındaki patlamanın sebepleri olarak görülüyor. Öte yandan salgın sırasında yaşanan karantina dönemleri, birçok İngiliz’i, başkentten ve büyük şehirlerden uzaklaşmaya yönlendirdi.  Konut satışları, İngiltere’nin daha sakin şehirlerinde ve merkeze uzak kırsallarda yoğunlaştı.

Birçok bankanın, hükümet yardımı sayesinde ev sahipliğini teşvik etmek için düşük faiz oranlarıyla ev kredisi sunması da gayrimenkul satın alma çılgınlığını artırdı.