Sektörel
28 Mar 2013 15:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:20

İnanç Kabadayı, 2. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nde konuştu!

EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı 2. Gayrimenkul Liderler Zirvesi'nde konuşma yaptı.

İnanç Kabadayı, 2. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nde konuştu!

 

İnanç Kabadayı'nın 2. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşma şöyle;
 
Bu yıl ikincisi düzenlenen Gayrimenkulde Liderler Zirvesi'nde vakit ayırarak bizleri dinleyeceğiniz öncelikle teşekkür ederim.
 
Türkiye, son yıllarda yakaladığı hem siyasi hem de ekonomik istikrar ile her alanda büyüme kaydederek özellikle doğu – batı ekseninde dikkat çeken ve yatırımların merkezi haline gelen bir ülke olmuştur.
 
Bu süreç, hem yabancı yatırımcıların ülkemize olan ilgisi hem de içeride bizi geleceğe taşıyacak adımların atılmasıyla sürecektir.
 
Böylesi bir dönemde gayrimenkul sektörümüz de ivmeye kendini bırakarak hem mimari hem de fikir bazında gelişimine başlamış, bugün adeta bir çığ gibi her seferinde ekonomiye katma değer sağlayarak büyümesini sürdürmektedir.
 
Sektör olarak arkamıza aldığımız rüzgarla birlikte bugün Türkiye'nin dört bir yanında, dünyanın birçok yerinde gördüğümüz fark yaratan projeleri aratmayan yapılar görüyoruz.
 
Saygıdeğer konuklar,
 
Sektörümüze baktığımız zaman tüketici nezdinde arz – talep dengesi artık daha çevreci ya da daha akıllı veya bunların hepsini içinde barındıran karma yapılara doğru kaymaktadır. Sektörün birçok oyuncusu, projelerini tasarlarken yatırımcılara kulak vererek tercihlerini bu yönde yapmaktadırlar.
 
Bugün artık İstanbul gibi metropollerde adeta birer mahalle gibi yükselen karma projeler, tam da beklediğimiz gibi; içinde hayata dair birçok bileşeni barındıran ama aynı zaman çevreyi koruyan yapılardır.
 
Artık insanlar evlerinden çıkıp 2-3 dakika mesafedeki ofislerine varmak ve tüm gün trafik stresi yaşamadan işlerine odaklanmak istiyorlar.
 
Bugün, ister gıda isterse tekstil olsun, her türlü alışveriş için AVM'lere gidiyoruz. Ancak karma projeler, içinde barındırdığı alışveriş merkezleri ile hem zamandan tasarruf ettiriyorlar hem de ekonomik anlamda kazandırıyorlar.
 
Eğitim ihtiyacı da karma projelerdeki en önemli unsurlardan biri. Örnek vermek gerekirse EgeYapı Group olarak İstanbul Bağcılar'da inşa ettiğimiz Avrupa'nın En İyi Karma Kullanım Projesi ödüllü Batışehir Projesi'nde Doğa Koleji ile birlikte Eylül ayında eğitim – öğretim hayatına başlayacak olan bir eğitim kompleksi inşa ediyoruz.
 
Özellikle öğrencilerimizin sabah erken kalkmak zorunda kalmayacak olması, servis telaşı yaşayıp trafik çilesi çekmeyecekleri böylesi bir okul, aileler için büyük bir tercih sebebidir.
 
Bugün baktığımız zaman, sahillerimiz veya parklarımız ve hatta ana yollarımız bile sabahları ya da akşamları spor yapan insanlarla dolu. Uzun bir hayatın anahtarlarından olan spor, her birimiz için bir ihtiyaç.
 
Karma projeler, bu noktada da yatırımcılara kazandırıyor; yeşil alanıyla, spor merkezleriyle veya parklarıyla artık daha sağlıklı bir yaşamın kapılarını açıyorlar.
 
Değerli katılımcılar,
 
EgeYapı Group olarak inanıyoruz ki sektörün gelişimi önemli ancak ülkemizin çıkarlarını azami derecede gözetmemiz daha da önemli.
 
Her şeyiyle bir enerji ithalatçısı olan ülkemizde son dönemde özellikle primer enerji kaynaklarına yönelik arama çalışmalarına hız verilmiş olsa da bugün inşa her şeyiyle çevreyi koruyan, yalıtımı yapılmış ve sera gazı emisyonu açısından maksimum tasarruf eden yapılar olmalı.
 
Bu sayede, ülkemizin sahip olduğu cari açıkta en büyük paya sahip enerji ithalatı seviyesinin düşmesine katkı sağlayabilir, ekonomimize katkıda bulunabiliriz.
 
İnanıyoruz ki geçtiğimiz yıl başlatılan ve gelecek 20 yıllık süreçte adeta ülkemizi baştan aşağı inşa edecek olan Kentsel Dönüşüm Projesi, hem çevreyi gözeten projelerin hayat bulmasına imkân sağlayacak hem de bir deprem ülkesi olan Türkiye'nin çarpık kentleşmeden kurtularak geleceğe yelken açmasına yardımcı olacaktır. 
 
Burada önemli olan Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ilk iki yılında halkımızı bilinçlendirebilmek ve bu projenin bir fırsattan öte geleceğimizi yapılandırabilmek için önemli olduğunu anlatabilmek.
 
Saygıdeğer konuklar,
 
Bugün, özellikle değişen arz – talep dengesi doğrultusunda hayat bulan yapıların, atıl halde kalmaması ve stok olarak haneye işlenmemesi için hükümetimizin sektöre kulak vererek attığı bir adım vardır; Mütekabiliyet Yasası…
 
Adeta yabancı yatırımcıların göz bebeği olan ülkemiz, bu yasa ile ekonomik anlamda ciddi bir döviz girdisine zemin hazırlayacaktır.
 
Zira, yasanın kabulünün ardından bugüne kadar da binden fazla dairenin yabancılara satışı, tüm bu beklentileri doğrular niteliktedir.
 
Mütekabiliyet Yasası sayesinde farkını ortaya koyan projeler, birer milli servet olarak atıl kalamayacak, iç talebe oranla dış talep yardımıyla peyderpey hayata geçeceklerdir.
 
Değerli katılımcılar,
 
Ekonomimizin adeta lokomotifi konumundaki sektörümüz, bir zamanlar Avrupa'da ya da dünyanın birçok noktasında gezip gördüğümüz gibi farklı ve teknik açıdan akılları zorlayacak projelere imza atmaktadır.
 
O günlerden bugüne kadar gelen süreçte hem ekonomik hem de teknik anlamda kendini geliştiren sektörümüz, her anlamda farkını ortaya koyan projeleriyle ülkemizi inşa etmekte, gelecek nesiller için sürdürülebilir bir Türkiye'nin zeminini hazırlamaktadır.
 
İnanıyorum ki 100'üncü yılından büyük hedefleri olan Türkiye, 2023 yılına her alanda arzuladığı güçle girecek.
 
O güne kadar da başta EgeYapı Group olarak sektörümüzdeki tüm oyuncuların, her gün üzerine bir kat daha fazlasını ekleyerek ülkemizin geleceğini inşa edeceğimize inancım sonsuz.
 
Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim…