Güncel
25 Oca 2021 11:44 Son Güncelleme: 25 Oca 2021 12:18

İmarda devrim! Binalarda yağmur toplama sistemi zorunlu

Geçtiğimiz hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kararıyla belli büyüklükteki binalarda yağmur suyu toplama sistemlerinin kurulması için karar alınmıştı. Şimdi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yağmur suyu toplama konusunda önemli bir kararı uygulamaya aldı. Kararı Bakan Murat Kurum sosyal medya hesabından duyurdu.

İmarda devrim! Binalarda yağmur toplama sistemi zorunlu

Kuraklığın gün geçtikçe arttığı ülkemizde yağmur suyunun boşa gitmemesi için binalarda şadırvan ya da toplama sistemleri zorunlu hale getirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2 bin metrekarenin üzerindeki parsellerde yapılacak olan binalarda yağmur suyu toplama sisteminin zorunluluk olarak getirildiğini duyurdu. 

Doğal su kaynaklarının korunması ve yağmur suyunun boşa akıp gitmemesi amacıyla uygulanacak olan toplama sistemleri 2 bin metrekarenin üzerindeki parsellerde yükselecek olan binalarda yapılacak. 

Bakan Murat Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bakanlık olarak doğal su kaynaklarımızın korunması için önemli bir düzenlemeyi daha hayata geçirdik. Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle; 2 bin metrekarenin üzerindeki parsellere yapılacak binalarda yağmur suyu toplama sistemi zorunlu hale getirildi. 2 bin metrekareden küçük alanlarda inşa edilecek yapılar içinse belediyelerimize yağmur suyu toplama sistemini zorunlu kılma takdir yetkisi verdik" diye konuştu. Sputnik News'te yer alan habere göre; uygulamanın kuraklıkla mücadeleye güç katacağına dikkat çeken Kurum, "Yağmur suları depolanarak bahçe sulamasında veya arıtılarak ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılabilecek. Alternatif su kaynaklarının değerlendirme yöntemlerinden biri olan yağmur suyu hasadıyla su kaynaklarımız korunacak" ifadelerini kullandı. 

Resmi Gazete'de yayımlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te şu ifadelere yer verildi:

"2 bin metrekareden büyük parsellerde yapılacak yapılarda mekanik tesisat projesine; çatı yüzeyi yağmur sularının, tabii zemin altında tesis edilecek yağmursuyu toplama tankında toplanması, gerekmesi halinde filtre edilerek yeniden kullanılması amacıyla yağmursuyu toplama sistemi projesi de eklenir. İlgili idarelerce daha küçük parsellere ilişkin de zorunluluk getirilebilir. Yağmursuyu toplama tankı, parselin yan, arka veya parsel sınırına 3 metreden fazla yaklaşmamak kaydı ile ön bahçe zemini altında konumlandırılır. Toplama tankı tahliye hattı varsa yağmursuyu şebekesine bağlanır, atık su şebekesine bağlanamaz."