İmar-Yapı
13 Mar 2019 11:02 Son Güncelleme: 13 Mar 2019 11:04

İmar Barışı'nda son rakamlar belli oldu

Türkiye çapında milyonlarca konutun imar sorunun çözen imar barışına bugüne kadar 10 milyon başvuru yapıldı ve devletin kasasına 17 buçuk milyar TL girdi.

İmar Barışı'nda son rakamlar belli oldu

İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların imar sorununun çözülmesi hedefleniyor. Yaklaşık olarak 15 milyon kaçak ve ruhsatsız yapının kayıt altına alınması için başlatılan imar barışına başvurular devam ediyor. 

Emlakkulisi'nin haberine göre; imar barışı ile 31 Aralık 2017 tarihinden önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış binaların, devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla yapılara yasallık kazandırılması hedefleniyor.

İmar barışından faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabilecek. Bu kapsamda, İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecek. 

İmar barışı başvuruları 15 Haziran 2019 tarihine kadar yapılabilecek. İmar barışı başvuru bedellerinin ödenmesi için de son tarih 30 Haziran olarak açıklandı. 

İmar barışı başvuruları e-devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. İmar barışı için Bakanlığın yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlara da başvuru yapılabiliyor.