Konut Haberleri
10 Tem 2017 13:02 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:17

İlişkiler TANAP ile taçlanacak!

İstanbul'da 22.'si düzenlenen Dünya Petrol Kongresi'nde enerjinin devleri bir araya geldi. Zirvede konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım Türk Akımı projesi hakkında bilgi verirken TANAP'ın devreye girmesiyle de Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin taçlanacağını vurguladı.

İlişkiler TANAP ile taçlanacak!
22.'si düzenlenen Dünya Petrol Kongresi, devlet başkanları, 100'ün üzerinde ülkeden ve yaklaşık bin 500 şirketten  temsilciler, 50'ye yakın bakanı ağırlıyor. Enerji devlerinin bir araya geldiği zirvede enerji yatırımları konuşuluyor.

Başbakan Binali Yıldırım, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılan kongrede önemli açıklamalar yaptı.

Yıldırım, '' Bizim için enerji lokomotif unsurlardan bir tanesi. Nihai amaç enerji güvenliliğini, çeşitliliğini arttırarak milletimizin güvenliğini ve refahını sağlamaktır'' dedi. 


İŞBİRLİĞİNİ TANAP İLE TAÇLANDIRACAĞIZ

Yıldırım, ''Bölgesel işbirliğinin ne derece etkili olabildiğini Azerbaycan, Gürcistan ile gerçekleştirdiğimiz Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hatlarıyla bölgede ve dünyada gösterdik. Bu iş birliğini şimdi de güney gaz koridoru kapsamında gerçekleştirdiğimiz Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesiyle taçlandırıyoruz'' dedi ve ekledi: ''TANAP'ın önümüzdeki yıl devreye girmesiyle birlikte Türkiye her yıl Azerbaycan'dan ilave 6 milyar metreküp doğalgaz alacak. Ayrıca 2020 yılından itibaren bu hattan Avrupa'ya 10 milyar metreküplük bir gaz sevkiyatı söz konusu olacak. Bu gazın, daha sonra yine güney gaz koridorunun parçası olan Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattıyla Avrupa'daki tüketici ülkelere ulaşması mümkün hale gelecek.

RUSYA İLE İŞBİRLİĞİ

Rusya Federasyonu ile iş birliği halinde ilerlettiğimiz Türk Akımı Projesi de enerji güvenliğimizi arttırma çabalarımıza ayrıca katkı sağlayacak diyen Yıldırım, Rusya ile Türk Akımına ilişkin imzaladığımız hükümetler arası anlaşmanın bu yılın şubat ayında yürürlüğe girmesiyle beraber proje çalışmaları hız kazanmıştır'' şeklinde konuştu.

Başbakan Yıldırım, ''Projenin 2019'da tamamlanmasıyla birlikte Türkiye 15.75 milyar metreküp gazı Mavi Akım hattında olduğu gibi Rusya'dan doğrudan alabilecek. Ayrıca proje kapsamında inşaatı söz konusu olan ikinci bir hat marifetiyle Avrupa'ya da aynı miktar gaz sevkiyatı yapılabilecek'' dedi.