Güncel
09 Eki 2020 17:42 Son Güncelleme: 10 Eki 2020 08:41

İklim değişikliği tespitinde Türkiye'nin durumu

Türkiye'de kış mevsimi ‘tropikal kış’ olarak yaşanmaya başladı. Küresel iklim değişikliğinin etkisi olarak değerlendirilen bu durum aşırı sıcaklık, kuraklık ve sel felaketlerini de getiriyor. Türkiye küresel iklim değişikliğinin neresinde?

İklim değişikliği tespitinde Türkiye'nin durumu

Küresil iklim değişikliği yaşanırken, Türkiye için durum tespiti yapıldı. Türkiye iklim değişikliğinin neresinde? Bu sorunun cevabını Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Klimatolog ve Meteorolog Prof. Dr. Murat Türkeş verdi. 

Prof. Dr. Murat Türkeş, küresel ısınmanın etkilerinin net şekilde yaşandığını söyledi. Ardından da ekledi: “Aşırı sıcakları, kuraklığı ve sel gibi afetleri çok fazla yaşamaya başladık. Artık bunların oluşturacağı milyonlarca dolarlık zararla da karşı karşıyayız. Kentlerdeki altyapı ve tarımsal üretim tehlike altında. Türkiye’nin kışları artık ‘tropikal kış’. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini yaşıyoruz. Tam olarak içindeyiz” 

TAM ORTASINDAYIZ

Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'nin küresel iklim değişikliğinin tam ortasında olduğunu vurguladı. 

İklim değişikliği ve küresel ısınma insan hayatı üzerindeki etkisini her geçen gün daha da fazla hissettiriyor. Özellikle artan kuraklık, aşırı sıcaklıklar, seller ve dolular hem kentlerdeki yaşamı hem de tarımsal üretimi büyük ölçüde etkiliyor. Doğal afetler hem altyapı sistemlerinin hem de üretim zincirinin aksamasına neden oluyor. Afetlerin bıraktığı kötü manzaranın içerisinde çoğu zaman milyonlarca hatta milyarlarca dolarlık zararın olduğu olumsuz tablolar oluşuyor.

EN SICAK EYLÜL

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi, bu yıl eylül ayının kayıtlara geçen ‘en sıcak eylül’ olduğunu bildirdi. Bu durumun Türkiye için de büyük bir tehlikeyi işaret ettiğini belirten Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Klimatolog ve Meteorolog Prof. Dr. Murat Türkeş, “Ülkemiz küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin etkilerini artık net ve somut bir biçimde yaşamaya başladı. Tüm istatistiklerde bunu görebiliyoruz. Almamız gereken önlemler var ama artık bazı şeyler için çok geç. Aşırı sıcakları, kuraklığı ve sel gibi afetleri çok fazla yaşamaya başladık. Artık bunların oluşturacağı milyonlarca dolarlık zararla da karşı karşıyayız. Hatta yeni büyük zarar bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.