Sektörel
15 Tem 2013 14:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:31

İki belediyede yeni inşaatlara ruhsat verilmiyor

Yeni düzenleme yapılana kadar iki belediyede yeni inşaatlara ruhsat verilmiyor

İki belediyede yeni inşaatlara ruhsat verilmiyor
Türkiye’de kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen 6306 sayılı yasa geçen yıl çıktı ama kentsel dönüşümün fiilen bu yıl başladığını söylemek yanlış olmaz. Hem riskli binalar tespit ediliyor hem de müteahhitler ile hak sahipleri arasında pazarlıklar devam ediyor.
Özellikle İstanbul’un Bağdat Caddesi, Nişantaşı gibi değerli semtlerinde sıkı pazarlık var. Ancak ne alan ne veren taraf memnun olmuyor. Çünkü hak sahipleri mevcut evinin metrekaresine yakın metrekarelerde talepte bulunurken, müteahhitler bu istekleri karşılayamıyor. Bu da yenileme çalışmalarının önünde en önemli engel olarak duruyor.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu sorunu çözebilmek için Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yapan tebliği geçen ay 18916 sayılı Resmi Gazete’de yayınlattı.
 
Yönetmeliğin yeni haline göre, imar artışı verilmeyen bölgelerde inşa edilecek binalarda, merdiven ve sahan boşluğu, yangın merdiveni, asansör boşluğu ve şaftlar imara dahil edilmeyecek. Yani eski binalarda imara dahil edilen minimum 13-14 metrekarelik bir alan, artık imara dahil sayılmayacak. Yeni imar yönetmeliğine göre bina sakinlerinin ortak kulanım alanı olan kat bahçesi alanı da tamamen kaldırılıyor.
İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler, inşa edilecek olan yeni binalarda dairelerin 6-7 metrekare genişlemesi anlamına geliyor. Bu da mal sahipleri adına bir avantaj yaratıyor. Özellikle Bağdat Caddesi’ndeki bahçeli apartmanların sahipleri bu yönetmelikle ümitlenirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İmar Yönetmeliği’nde yaptığı bu değişikliğe Kadıköy ve Ataköy Belediyeleri kabul etmiyormuş.
 
Bakanlığın her iki belediye ile görüştüğü ve birkaç hafta içinde anlaşmazlıkların giderilerek tebliğde yeni düzenlemeler yapılarak Resmi Gazete’de yeniden yayınlanacağı söyleniyor. Yeni düzenleme yapılana kadar her iki belediyenin yeni inşaatlara ruhsat vermediğini belirtelim.
 
Para Dergisi