Konut Haberleri
05 Ağu 2014 16:44 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:37

İhlas Yapı’ya büyük kıyak!

120 bin metrekarelik arazi İhlas Grubu'nun eline geçti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hemen imar planlarını değiştirdi. Ticari alan olarak görünen parsellere şirket bin 600 konut 160 mağaza yapıyor

İhlas Yapı’ya büyük kıyak!
Parsele özel imar plan tadilatlarıyla ortaya çıkan kupon arazilerde lüks konutlar ve ticari alanların yapılmasının önünü açan değişikliklerinden biri de Avcılar’da gerçekleşti.

İhlas aldı, plan değişti
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
’nın Ispartakule bölgesinde yaptığı imar değişikliğiyle İhlas Yapı’nın 1 milyar liralık gelir elde etmesini sağladığı ortaya çıktı. İmar planlarında ticari alan olarak görünen toplam 120 bin metrekarelik iki parselin İhlas Yapı tarafından satın alınmasının ardından bakanlık “apart daire yapılabilir” ifadesini ekledi. Şirket günlük olarak kiralanabilen ticari üniteler yapmak yerine iki arazide toplam bin 661 konut ve 160 mağazadan oluşan Bizim Evler 6 adlı projesini geliştirip satışa sundu.

SÖZCÜ’nun elde ettiği bilgiye göre, İhlas Yapı, Avcılar Ispartakule Tahtakale Mahallesi 540 Ada 1 parselde bulunan ve imar planlarında ticari alan olan 90 bin 914 metrekarelik araziyi 2013 yılında Yoluç ailesinden satın aldı. İhlas Holding araziyi satın aldıktan kısa bir süre sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeye ilişkin “Ispartakule Toplu Konut Alanı Revizyon ve İlave Nazım İmar Planı” adıyla yeni bir plan hazırladı. Plan notlarına göre konut alanı olarak ayrılan yerlerde emsal 1, 1.5, 1.75 yoğunluğunda tutulurken, ticaret alanlarına emsal 2 verildi. Konut ve ticaret alanlarında yükseklik ise serbest bırakıldı.

Uygulama başka
Bölgeye ilişkin 1/1000 Uygulama İmar Planı plan notlarında ise “Ticari alan olarak gösterilen alanlarda büro, iş hanı, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro salonu, apart daire, ofis, sosyo kültürel tesis, yönetim ile ilgili tesisler, özel eğitim tesisleri gibi kullanımlar yer alabilir” ifadesine yer verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı imar planında İhlas Yapı’nın satın aldığı arazi de ticari alan olarak görüldüğü belirlendi. 30 Eylül 2013 tarihinde gerçekleştirilen imar plan tadilatının ardından İhlas Yapı, komşu parselde yer alan Emlak Konut GYO işbirliğiyle hayata geçirilen 1stanbul projesinin ticaret alanı olarak görünen 28 bin 469 metrekarelik araziyi de satın aldı. Şirket toplam 120 bin metrekarelik arazide, günlük olarak tamamı veya odaları kiralanabilen apart daireler yapmak yerine bin 661 konut ve 160 mağazadan oluşan Bizim Evler 6 projesini satışa sundu. 2+1, 3+1, 4+1, 5+1 konut tiplerinin yer aldığı projede daire büyüklükleri 116 metrekare ile 302 metrekare arasında değişiyor. Daire fiyatlarının 278 bin liradan başladığı projede fiyatlar 852 bin liraya kadar çıkıyor. İhlas Grubu, Bizimevler 6 projesinin satışından 1 milyar lira gelir elde etmeyi hedefliyor.
Süper yetkiler yandaşlar için kullanıyor

2013 yılına kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirli bir alanda plan-proje ve uygulamaya yapabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı ya da ‘riskli’ alan ilan edilmesi gerekiyordu. Ancak AKP’nin geçen yıl temmuz ayında Meclis’te Torba Yasa görüşmeleri sırasında yaptığı değişiklikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kamu mülklerinden özel mülklere kadar bütün mülklerde şartsız plan ve proje yapmaya, ruhsat vermeye, hatta yıkım kararı almaya ve yapmaya kadar yetki aldı. Bu yetkileri kullanarak imar planlarında değişiklik yapan bakanlık, arazilerin fonksiyonunu değiştirerek yapılaşmaya açıyor, emsalleri artırıyor, yükseklik sınırını ortadan kaldırıyor ve böylelikle yandaş müteahhit şirketlerin zenginleşmesini sağlıyor.

İsmail ŞAHİN / Sözcü