Güncel
18 Ara 2020 07:48 Son Güncelleme: 18 Ara 2020 08:07

İBB'de bomba iddia! Beşiktaş'taki yeşil alan 1,5 milyon rüşvet alınarak imara açıldı

Beşiktaş Ulus'taki çok kıymetli 4 dönümlük yeşil alanın 1,5 milyon dolar rüşvet karşılığında imara açıldığı iddiası İBB kulislerine bomba gibi düştü. CHP'li Meclis üyesi Akın Keskin rüşvet iddiasını dile getirirken, kararın CHP'li Beşiktaş Belediyesi'nde alındığı açıklandı.

İBB'de bomba iddia! Beşiktaş'taki yeşil alan 1,5 milyon rüşvet alınarak imara açıldı

Beşiktaş'ın Ulus semtindeki 4 dönümlük kıymetli yeşil alanın imara açılması kararı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni karıştırdı. Çok kıymetli arsanın Beşiktaş Belediyesi tarafından imara açıldığı ve bu gelişmeler sırasında 1.5 milyon dolar rüşvet alındığı iddiası İBB Meclisi'ne bomba gibi düştü. 

Sabah gazetesi konuyu sayfalarına taşırken, Hürriyet gazetesinde Yalçın Bayer arsayla ilgili gelişmeyi daha önce duyurarak uyarıda bulunmuştu. 

Beşiktaş Ulus'ta bulunan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'plansız alan' olarak kayıtlara geçen arazi için "yeşil alan" olsun denmişti. Söz konusu arazi için 3 ortak tarafından satın alındıktan sonra imar değişikliği yapıldı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "plansız alan" olarak kayıtlara geçtiği, sonrasında "yeşil alan" olmasına karar verildiği Beşiktaş Ulus'taki 4 dönümlük 1687 ada 193 parsele Beşiktaş Belediyesi'nden imar izni çıktığı iddia edildi.

Sabah Gazetesi'nden Muhammed Uzun'un haberine göre; arsa sahiplerinin işlemler için vekalet verdiği isim, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun CHP'li üyesi Sebahattin Öztürk'tü.

Arsada imar değişikliği için yapılan başvuruların tamamı, İBB Meclisi tarafından reddedilmişti. 2013'te de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili yeri 'plansız alan' ilan etmişti. "Yeşil alan olsun" denilen arsa, 3 ortak tarafından satın alındı. Ardından da "planlı alan" yapılarak imar değişikliğine uğradı.

Beşiktaş Belediyesi'nin meclis kararıyla arsanın niteliği değişti. Arazinim vekaleti, birer gün aralıkla Öztürk'e verildi. Arsa sahipleri T.A., D.A.Ç. ve Y.E.Ç. tarafından 17 Haziran 2020'de verilen vekalette, Öztürk'ün her türlü işi yapmaya ve imza hakkına sahip olduğu kaydedildi.

Vekalet sonrasında 3 Aralık'ta Beşiktaş Belediyesi Meclisi'ne gelen imar plan değişikliği, ilçe belediyesinin 11. gündem maddesi oldu. 11 Aralık'ta ise meclisten oy birliğiyle geçti. Metrekaresi 8 bin dolardan ilgili arsa üzerinden 50 milyon dolarlık (393 milyon 78 bin TL) rant sağlandı.

PARTİDE İSYAN BAYRAĞI 

Şehrin göbeğinde bulunan ve devasa bir rantı bulunan arazinin iş takibinin, imar komisyon üyesi Öztürk'e verilmesi, parti içinde de tartışmalara neden oldu.

Öztürk'ün iş takibi yapmasının yasalara aykırı olduğunu öne süren CHP'li Meclis üyesi Akın Keskin, "Bu durumun yasada yeri var. 5393 sayılı kanunda; meclis üyeleri ve belediyede görev yapanların temsilcilik yapamadıkları ifade edilir. Bu arazi, kamu yönetimleri tarafından yeşil alan olarak belirlenmiştir. Partimizin adına yetkili konuşmuyorum ancak CHP'nin temel ilke ve kurallarını göz ardı edemem. Böyle bir anlayış olamaz! İnsanların haklarına bu kadar kolay müdahale edemeyiz. Benim bu konuda bilgim yok ama 1.5 milyon dolarlık rüşvet iddiası meclis kulislerinde konuşuluyor" dedi.

Öztürk, konuyla ilgili olarak hakkındaki iddiaları yanıtlamak istemediğini söyledi. Partili bir üyenin mal sahibinin vekili olmasına ilişkin CHP'nin tavrının ne olacağı merak konusu oldu.
 
Beşiktaş Belediyesi'nde oy birliğiyle alınan kararın, İBB Meclisi'nde önümüzdeki ay görüşülmesi planlanıyor.

KANUN NE DİYOR? 

5393 sayılı Belediye Kanunu Madde 28: Belediye başkanı görevi süresince ve görevinin sona ermesinden itibaren iki yıl süreyle, meclis üyeleri ise görevleri süresince ve görevlerinin sona ermesinden itibaren bir yıl süreyle, belediye ve bağlı kuruluşlarına karşı doğrudan doğruya veya dolaylı olarak taahhüde giremez, komisyonculuk ve temsilcilik yapamaz.

YAPILAN İŞLEM NE HUKUKİ NE ETİK 

Beşiktaş'taki imar planına AK Parti'den tepki gecikmedi. İBB AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Şehirlerin imarlarının yapıldığı, planlandığı komisyon olan imar ve bayındırlık komisyonu çok önemli görevler üstlenir. Bu kapsamda imar komisyonu üyesinin problemli, ranta dönük plan değişiklikleriyle ilgili vekâlet alması, iş takibi yapması hukuken mümkün değildir ayrıca etik de değildir. Geçmişte AK Parti'nin getirdiği planlara her zaman itiraz edip, yargı yoluna başvuran CHP'nin, günlerdir yazılıp çizilen rant mevzusu ile ilgili bir şey söylememesi ve harekete geçmemesini kamuoyunun vicdanına bırakıyorum" şeklinde konuştu. 

YALÇIN BAYER UYARMIŞTI 

Hürriyet gazetesinde Yalçın Bayer de konuyu köşesine taşıyarak yetkilileri uyarmıştı... İşte Yalçın Bayer'in o yazısı.

Etiler Ulus'ta göz kamaştıran arsa!

Etiler Ulus'ta son derece değerli bir arsa için kıyasıya pazarlıklar yapıldı.  Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Yalçın Bayer, bugünkü köşe yazısında söz konusu arsayı kaleme aldı.

Etiler Ulus'ta bulunan arsa son zamanlarda siyasetçilerin ve imar rantçıların özel ilgisi alanına girdi.  Büyük pazarlıkların yapıldığı arsa, Hürriyet Gazetesi'nden Yalçın Bayer tarafından kaleme alındı. İşte Bayer'in o yazısı...

Etiler Ulus’ta son derece değerli bir arsa üzerinden büyük pazarlıklar yapılmış. Bu bakımdan siyasetçiler ve imar rantçılarının özel ilgisini çektiğinden ortalık çalkalanıyor.

Dikkatimizi çekti, en az dört CHP’liden dosyayı görmemiz için belgeler gönderildi veya yollandı. Bu değerli arsayı kapmak için ‘siyasiler’ arasında ilginç pazarlıklar yürütülüyormuş. 10 yıllık geçmişi olan arsanın 4 dönüm olduğunu da belirtelim. Beşiktaş Ulus Mahallesi, 1687 ada 193 parselin piyasaya düşmesi, ünlü bir ‘arsa tüccarı’ndan TMSF’ye geçmesi ile olmuş. TMSF de doğallıkla arsayı satmış. Böyle ballı börek arsalara ‘kupon arazi’ deniliyor; Beşiktaş ilçe sınırlarında bu tür arazi pek kalmadı. Bu nedenle ‘yeni gelin’ diyorlar bunlara. ‘Değer’ katılması için imar değişikliği gerekiyor tabii. Proje İBB/İmar’dan kolaylıkla geçmiş; sıra Beşiktaş Meclisi’nde.

Deniliyor ki “Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın belirlediği 11 no’lu gündem ile arazi ‘mutlu sona’ ulaşması için sırasını bekliyor.”

Plan değişiklikleri ile ne gibi ‘kolaylıklar’ sağlandığı, dosya görüşüldüğünde anlaşılacak. Esas teknik kişiler anlar bu gibi projelerin neler getirdiğini.

Elimizdeki belgelerde arsa sahipleri olarak T.A., D.A.Ç., Y.E.Ç. gözüküyor. Onlar da Sebahattin Öztürk’e vekâlet veriyorlar işlemlerin yürütülmesi için. Pek görülmüş iş değil, o yüzden eleştiri okları CHP’yi gündeme getiriyor. Çünkü Öztürk CHP Beşiktaş ve İBB İmar Komisyonları üyesi. Eski ilçe başkanlığı da var. Verilen vekâlet ilginç: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşım, planlama, park bahçeler, deprem, kamulaştırma, İSKİ, İGDAŞ Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu nezdinde Nazım İmar ve Uygulama İmar Planları ve her ölçekte imar planı değişikliği yapmaya, tüm resmi kurumlarda her türlü işlemi yapmaya imzalamaya vekille aramızda vekâlet sözleşmesi kurulduğundan örnek talep etmeye, teslim almaya imzalamaya münferiden yetkili olmak üzere Sebahattin Öztürk’ü tarafımdan vekil tayin ettim. 17.06.2020.” Yani her ortak vekâlet veriyor.

Bu belgeler ortaya saçılınca Canan Kaftancıoğlu, Ekrem İmamoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun nasıl bir tutum içine girecekleri, ‘açıkgöz’ partililer ve müteahhitler tarafından dikkatle izleniyor.