Güncel
27 Oca 2020 12:33 Son Güncelleme: 27 Oca 2020 12:52

İBB ile Florya Akvaryum sonunda icralık oldu!

İBB mülkiyetindeki arazide bulunan ve yıllardır kira sorunu yaşanan Florya Akvaryum'u icralık oldu. İBB, icra yoluyla kirasını tahsil edecek.

İBB ile Florya Akvaryum sonunda icralık oldu!

Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, İBB'nin kendi arazisine yap-işlet-devret modeliyle yaptırdığı Florya Akvaryum kompleksinden yıllardır tahsil edemediği milyonluk kira ücreti tekrar Sayıştay denetimine takıldı.

Sayıştay'ın 2018 yılı İBB denetim raporunda yer alan verilere göre; Florya Akvaryum için 30 sene işletme hakkı verilerek senelik 4 milyon 510 bin lira kira bedeli üzerinden sözleşme yapıldı. Kira her sene enflasyon oranına bağlı olarak güncellenerek yükseltilecekti.

Florya Akvaryum binası 25 Haziran 2011'de hizmete açılarak gelir elde etmeye başladı. Ancak İBB ile yüklenici firma arasında işletme hakkı sözleşmesi düzenlenmesi yapılmadı. Sayıştay raporunda, sözleşme maddesi gereği kira ödemesinin işletme süresinin başladığı yılın ilk ayında peşin olarak yapılması gerektiği halde kira ödemelerinin düzenli olarak ve vadesinde ödenmediği tespit edildi.

Raporda, 2018'e ait ödemelerin yükleniciden ancak icra yolu ile tahsil edilebildiği öğrenildi. İcra yoluyla 12 milyon 426 bin 986 liralık toplam borcun ancak 6 milyon 485 bin 420 lirası tahsil edildi.

Yüklenici ile idare arasında düzenlenmesi gereken sözleşmenin uzun seneler geçmesine rağmen düzenlenmediği, yüklenici tarafından yapılması gereken ödemelerin sürekli olarak geciktirildiği ortaya çıktı. 2017 denetim raporunda da ödemelerin bu şekilde geciktirildiği yer almıştı.

İBB CEVAP VERDİ: DAVA AÇILDI

İBB, Sayıştay'a gönderdiği yanıtta KDV'nin işletme bedeline dâhil olup olmadığı ve işletme başlangıç tarihi ile ilgili konuların taraflar arasında ihtilaf konusu olduğu belirtilerek ihtilafa konu hususların yargılaması sonucuna göre işletme sözleşmesinin yapılmasının hedeflendiği açıklandı.

Kira tahsil işlemlerinin de devam ettiği, 24 Mayıs 2019 itibariyle 12 milyon 426 bin 986 lira olan borcun 6 milyon 485 bin 420 lirasının ödendiği, karşı tarafın bedelin içerisinde KDV olduğunu kabul ettiği ve buna göre KDV yapılandırmasını ilgili vergi dairesinden yaptığından borcun kalmadığını beyan ettiği belirtildi.

İBB kayıtlarına göre alacakların icra yoluyla tahsili için işlem başlatıldığı ve işletme bedelinin yeniden tespiti amacıyla tespit davası açıldığı ortaya çıktı. Konu ile ilgii hukuki sürecin devam ettiği öğrenildi. Yargılama sonucuna göre işletme sözleşmesinin yapılacağı da belirtildi.