Ekonomi
06 Şub 2018 17:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:39

Hurda araçlar kıymete bindi

Yeni torba yasa ile gelen ÖTV indirimi sonrası 16 yaş araçlara ilgi arttı. Yüzüne bakılmayan hurda araçlar bir anda piyasanın ilgi odağı haline geldi.

Hurda araçlar kıymete bindi
Yeni torba yasa, otomobil sektöründe eski araçlara olan ilgiyi bir anda arttırdı. 16 yaş ve üstü vasıtalar için getirilen 10 bin TL’lik ÖTV indirimi sonrası piyasada deyim yerindeyse biranda hurda araç avı başladı. Düzenlenmenin yayılmasından sonra galeri ve oto sanayi sitelerinde hereketlilik yaşanırken, internet sitelerinde bir çok eski model araba 3 ile 7 bin TL arasında satışa sunuldu. 

HURDA İNDİRİMİ YENİDEN BAŞLATILIYOR

Yeni Şafak’ın haberine göre; 2002 model ve altı araçları ilgilendiren düzenleme kapsamında aracını hurdaya ayıran araç sahiplerine yurt içinden yeni araç alımında 10 bin lirayı geçmemek kaydıyla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi sağlanacak. Bu koşullara uyan araç sahipleri indirimden 31 Aralık 2019 tarihine kadar yararlanabilecek.

MKE ARAÇLARI KİLO BAŞI ÜCRETLE ALACAK

Kararın Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi durumunda Makine Kimya Endüstrisi de söz konusu araçları belli bir bedel karşılığında satın alacak. MKE alacağı araçlardaki ödemeleri ise kilo başına yapacak. 2 tonluk bir araç için MKE tarafından ödenecek ücret aşağı yukarı bin 600 TL gibi bir rakama tekabül ediyor. MKE’nin Kırıkkale, İzmir-Aliağa ve Kocaeli-Seymen’de müdürlükleri bulunuyor.

İNTERNET ARAMALARI PATLADI

Hurda araçlara yönelik talep internet sitelerindeki aramalara da yansıdı. Bir ilan sitesi tarafından yayınlanan verilere göre; tasarının Meclis'e sunulduğu 2 Şubat itibarıyla "hurda" aramaları bir önceki haftaya göre yüzde 81 oranında artış gösterdi.