Sağlık & Kültür Sanat
26 Mar 2024 12:46 Son Güncelleme: 26 Mar 2024 12:51

Hocaların hocasından başucu eser! Acar Baltaş Türkiye'nin ruh sağlığına ışık tuttu

Günlük yaşanan stres, kaygı ve ekonomik sorunların neden olduğu ruh halinden çıkış yollarına ışık tutan Baltaş, ebeveynlere yönelik önemli mesajlar da aktarıyor.

Hocaların hocasından başucu eser! Acar Baltaş Türkiye'nin ruh sağlığına ışık tuttu

Türkiye’de liderlik, yöneticilik ve iş yaşamına yönelik en önemli mentor ve danışman olarak kabul edilen Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş'ın, 50 yıllık mesleki birikim ve hayat yolculuğunu anlattığı "Hayat En Çok İyileri Kırar" adlı kitabı yayınladı. Kronik Kitap'tan çıkan 320 sayfalık nehir söyleşi tarzındaki kitapta iş yaşamı, eğitim, aile, gençlik, evlilik, cinsellik, çocuklar, toplum, ruh dünyamız, mutluluk ve geleceğin dünyasına ilişkin geniş bir yelpazede bilgiler içeriyor.

Günlük yaşanan stres, kaygı ve ekonomik sorunların neden olduğu ruh halinden çıkış yollarına ışık tutan Baltaş, ebeveynlere yönelik önemli mesajlar da aktarıyor.

Türk kültüründe süregelen korku kültürüne de kitapta yer veren Baltaş, "Korku, çoğunlukla küçültücü bir duygu olarak kabul edilir. Oysa son derece insani ve herkeste olan bir duygudur bu. Korkusu olmayan bir insan her türlü tehlikeye açıktır. Buna karşılık kaygı, gerçek tehdidin varlığı ile değil; tehdit beklentisi sonucu ortaya çıkar. Hayatta mükemmel iş, mükemmel tatil, mükemmel ilişki, mükemmel insan yoktur. Bunlar sadece zihnimizde olan tasarılar... Arada gri bulutlar da olacak, maviler de. Mesele gri bulutlar varken de kaygılarınızı, endişelerinizi azaltabilmenizde... Bunu yapmamız için mutluluk algımızı ve anlayışımızı düzeltmemiz gerekiyor. Mutluluk bir durak veya son nokta değil, yolculuktur" diyor.

Şöhretli insanların da depresyon veya madde tuzağına düştüğünü kitapta çarpıcı şekilde anlatan Baltaş, "Robin Williams’ı11 düşünün. Herkesi güldüren bir insanken kendi içindeki acıya dayanamadı. Dolayısıyla başarılı olmak, yakışıklı olmak, zeki olmak tek başına mutluluğu garanti etmez. Her insanın bir gölgesi vardır. Gölge en çok gizlemek, hatta kendimizden bile saklamak istediklerimizdir. Ve bu hayatta onunla yaşamak zorundayız. Ancak onunla barışırsak huzuru bulabiliriz. Bizler çoğu kere gölgemizle karşılaşmamak için gürültü içinde yaşamaya çalışıp kaçmayı seçiyoruz. Bunun bir çare olmadığını anladığımızda da gri bulutlar ve kaygılar ortaya çıkıyor" ifadelerini kullanıyor.

Gazeteci Mert İnan'ın nehir söyleşi olarak kaleme aldığı "Hayat En Çok İyileri Kırar" adlı kitapta, Prof. Dr. Baltaş, mücadele içinde yetişmiş insanların geri dönüşlere imza attığını anlatırken, sanatçı Erol Evgin'i örnek gösteriyor: "Geri dönüşlerin Türkiye’de birçok örneği olduğu gibi, mücadelesini bilmediğimiz nice insanlar da var. Sanat dünyasından Erol Evgin’in yaşamından örnek vermek isterim. Evgin bir dönem müziği bırakıp mimarlığa dönmüştü. Ancak büyük tutkuyla bağlı olduğu müzik aşkı ağır basınca kaldığı yerden, bu kez daha etkin, daha çok dinlenen bir sanatçı olarak geri döndü. Erol Evgin eski yaptıklarına yenilerini ekledi. Bu sayede hâlihazırda Türkiye’nin en aranan sanatçılarından biridir. Daha da önemlisi Evgin, kendi hikâyesini yazarken ahlaki ve siyasi çizgisini de hiç kaybetmemiştir."

ETİKETLER
#Acar Baltaş