Konut Haberleri
10 Şub 2016 09:05 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:03

Hızlı trene Kanadalı ortak

Yüksek hızlı tren yatırımına ağırlık verilen ülkemize, Kanadalı üretici Türk ortakla girecek. Üretimde 100 milyon dolarlık teknoloji tranfer yatırımı yapılacak

Hızlı trene Kanadalı ortak
Dünya devleri Türkiye'de yatırım için sırada. Kanada meşeli tren ve uçak üreticisi Bombardier, Türkiye’de demiryolu projelerine yerli ortak olarak Bozankaya ile birlikte katılacak ve yüksek hızlı tren (YHT) üretimine yönelik teknoloji transferi için 100 milyon dolar yatırım yapacak.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Bombardier Transportation yetkilisi Furio Rossi, “Türkiye’de yürüteceğimiz projeler için yerli ortak olarak Bozankaya’yı seçtik. Bozankaya ile yüksek hızlı tren üretimine yönelik teknoloji transferi için 100 milyon dolar yatırım yapacağız. Yerli ortağımız ile katılacağımız TCDD yüksek hızlı tren (YHT) ihaleleri sonucu 80 adet tren seti üretmeyi hedefledik. YHT ihalesinin bu yıl, yaz aylarından sonra yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Milyarlık tren
Almanya merkezli ve Türkiye’de üretim tesisi bulunan Bozankaya AŞ, internet sitesinde yer alan bilgiye göre şehir içi ulaşım için otobüs, troleybüs ve tramvay üretiyor. Son olarak Kayseri belediyesi Bozankaya’dan 30 adet tramvay satın almıştı. Türkiye’de merkezi ve yerel yönetimler ulaştırma ağlarının büyütülmesi kapsamında yüksek hızlı tren ağından, şehir içi raylı toplu taşıma ağının geliştirilmesine kadar farklı ve mali değeri yüksek projeler yürütüyorlar. Ulaştırma Bakanlığı hızlı tren ağının genişletilmesi kapsamında 106 tane daha hızlı tren setinin alınmasını öngörüyor. Sektör yetkilileri hızlı tren alımlarının birkaç ihale halinde ve bu yıl içinde yapılmasını beklerken, trenlerin toplam değerinin 3 milyar Euro’nun üzerinde olacağını tahmin ediyorlar.

Daha önce İspanya'dan alınmıştı
KANADALI Bombardier’den önce İspanyol tren üreticisi Talgo, yerli ortak olarak Tümosan ile birlikte bundan sonraki hızlı tren alım ihalelere katılmak istediğini daha önce açıklamıştı. Türkiye daha önce de İspanyol şirketi CAF ve Alman Siemens’ten hızlı tren seti almıştı.