Ekonomi
04 Eki 2019 11:34 Son Güncelleme: 04 Eki 2019 11:39

Hindistan MB art arda 5. kez faiz indirdi

Hindistan Merkez Bankası küresel yavaşlamayı dengelemek için bu yıl art arda beşinci kez faiz indirdi

Hindistan MB art arda 5. kez faiz indirdi

Hindistan Merkez Bankası (RBI), bankacılık sistemi yeni zorluklarla karşı karşıya kalırken ekonomik büyümeyi daha agresif bir şekilde desteklemek için bu yıl art arda beşinci kez faiz indirimine gitti.

RBI tarafından Cuma günü yapılan açıklamaya göre banka gösterge repo faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 5.15 seviyesine çekti. Bloomberg anketine katılan 39 ekonomistin çoğunluğu 25 bp faiz indirimi öngörürken diğerlerinin tahminleri 15 bp ile 40 bp indirim arasında değişti.

Merkez bankası tarafından yapılan açıklamada “Büyüme endişelerini iç talebi yeniden canlandırarak karşılamak için politika alanı mevcut.” ifadesi yer aldı. RBI Başkanı Shaktikanta Das, politika genişlemesi için alan olduğuna ilk kez geçen ay Bombay'daki Bloomberg Ekonomik Forumu'nda değinmişti.

RBI Para Politikası Kurulu'nun (PPK) altı üyesi de faiz indirimi yönünde oy kullandı. Bir üye 40 bp indirim için oy verirken diğerler çeyrek puan indirim istedi.

Tüm dünyada merkez bankaları ABD – Çin ticaret gerginliğinin daha da kötüleştirdiği küresel yavaşlamayı dengelemek için politika genişlemesine gidiyor. Avustralya bu hafta başında yılın üçüncü faiz indirimine giderken Filipinler ve Endonezya'da geçen ay genişlemeci adımlar atmıştı.