Konut Haberleri
25 Eki 2017 14:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:30

'Hiç kimseyi evsiz bırakmayacağız!'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da süren kentsel dönüşüm çalışmalarına dikkat çekti. Özhaseki, ''Hiçbir vatandaşımızı evsiz bırakmayacağız'' şeklinde konuştu.

'Hiç kimseyi evsiz bırakmayacağız!'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 2. Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi'nin tanıtım toplantısında konuştu. 

Yüzde 66 deprem bölgesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin yüzde 66'sının deprem bölgesi olduğunu söyledi. Özhaseki konuyla ilgili, "İstanbul özelinde, 4. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında 6 ve üzerinde 36 deprem var. Özellikle son dönemde Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın uzaması ve İstanbul açıklarına kadar gelip bir gaz sıkışmasıyla hepimizi tehdit etmesi söz konusu. Kimseyi korkutmak adına söylemiyoruz, kimse endişelensin, bundan korku duysun istemiyoruz, ama bundan sonra neler yapabileceğimiz hususunu tartışabilmek adına söylüyorum.

Evsiz kalmayacak...

Hazırladığımız yasada ana mantığımız, bina bazlı dönüşümden ziyade alan bazlı, bölge bazlı dönüşüm esastır. Bütüncül bir anlayış içerisinde planlama yaparak, o işin üzerine ısrarla gitmek esastır. Böyle yaptığımızda yepyeni şehirler, doğru sosyal donatılar, doğru altyapılar ve herkesin mutlu olabileceği bir şehir ortaya çıkar. Bina bazlı dönüşümlerde bunları söyleyemeyiz. Yerinde dönüşüm esastır. Herkesi aynı mahallesinde, mümkünse aynı sokağında, binasının bulunduğu yerde değiştirebilmek ve dönüştürebilmek esastır. Yerinde dönüşüm bizim temel prensibimizdir, vazgeçilmezimizdir. Bazı basın organlarına demeç veren siyasilerin işi saptırarak, 'Vatandaşların evlerini yıkacaklar' gibi yalanları iğrenç. Bütün hesaplarımız yerinde dönüşüm üzerine kuruludur. Her evi yıkılan vatandaşı mutlaka ev sahibi yapmaya çalışacağız. Kim evsiz kalıyorsa, depreme dayanıksız binalardan bahsediyorum, herkese ev vermek için mücadele edeceğiz. Ufak tefek katkılar belki alabiliriz, ama hiçkimseyi evsiz bırakmayacağız." şeklinde konuştu. 

2030'a kadar deprem riski

Bilim adamlarımızın söylediği iki şey var. Ufak tefek farklılıklarla 2030'a kadar İstanbul'da büyük bir deprem olacağı beklentisi ifade ediliyor. Bazı hocalarımız bu, 2040, 2045'i bulacak diyor. Allah'tan dileğimiz hiç olmasın ama eğer bir deprem kapımızda bekliyorsa, bir tehdit varsa, bize düşen hazırlıklı olmak. Neredeyse bütün hocalarımızın ortak görüşü, depremin şiddetinin 7 ve üzerinde olacağı. Eğer önümüzdeki 10-15-20 yıl içinde 7 ve üzerinde deprem olacaksa biz İstanbul, Türkiye olarak bu depreme hazır mıyız? Bu konuyu araştırdığımızda doğrusu çok iç açıçı manzara karşımıza çıkmıyor." şeklinde konuştu.

'Yeni bir mevzuat gerekli'

Kentsel dönüşüm yasasının çıkmasının ardından İstanbul'un hemen hemen bütün bölgelerinde başlayan kentsel dönüşüme dikkat çeken Bakan Özhaseki, "Uygulamada gördüğümüz bazı aksaklıkları da tespit ederek, bundan sonra daha iyiye gitmesi için yeniden bir mevzuat oluşturmamız, yeni bir ortam sağlamamız gerekli gözüküyor. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. 5 yıl içinde yasa çıktıktan sonra 1 milyon 100 bin bağımsız birimi ilgilendiren karar almışız. Bunların bir kısmı bina bazlı, bir kısmı bölge bazlı. Bina bazlı yapılarda işler biraz hızlı gitmiş, yüzde 75'e yakın oranda yıkılmış, ama bölge bazlı asıl yapılması gereken işler ne yazık ki çok başarılı olmamış. Ortaya çıkan aksaklıkları giderecek şekilde bir yasa hazırladık, önümüzdeki günlerde Türkiye gündemine gelecek.