Ekonomi
28 Eki 2015 09:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:39

Herkesin aklında tek soru Fed ne yapacak?

Fed'in faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor, yatırımcıların sıkılaştırmaya yönelik şüpheleri sürüyor

Herkesin aklında tek soru Fed ne yapacak?
Faiz oranlarında değişiklik yapması beklenmeyen ABD Merkez Bankası (Fed) küresel ekonominin karşı karşıya kaldığı yavaşlama göz önüne alındığında yıl sonundan önce para politikasını sıkılaştıracağından şüphe eden yatırımcıları ikna etmekte zorlanabilir.

Piyasalar yaklaşık 10 yıldır faiz artırımı yapmayan Fed'in bugün faiz artırmasına ihtimal vermiyor. Fed bugün sona erecek iki günlük para politikası toplantısının sonucunu TSİ 21:00'da açıklayacak.

ABD ve küresel ekonomiden son dönemde gelen zayıf verilerle birlikte Fed Başkanı Janet Yellen ile üst düzey Fed yetkilileri arasında faiz artırımı konusunda görüş ayrılığı olduğu gözler önüne gelirken, merkez bankasının sıfır seviyesindeki faizleri artırmak için gelecek yılı bekleyeceğine yönelik spekülasyon da artmıştı.

Reuters anketine katılan 46 ekonomistin tamamı Fed'in politika faizini sıfır ile yüzde 0.25 arasında tutacağını tahmin ediyor. Fed faizleri 2008 yılında ABD ekonomisini resesyondan çıkarmak için bu seviyeye indirmişti.

Ekonomistlerin az bir çoğunluğu ise Fed'in faiz artırımına aralık ayında başlayacağını tahmin ediyor. Finans piyasalarındaki fiyatlamalara göre aralık ayında faiz artırımına yüzde 30 olasılık verilirken, Mart ayı için bu olasılık yüzde 54'e yükseliyor.

Fed'in bugünkü toplantısında faizlerin ne zaman artırılacağına dair piyasayı yönlendirecek ipuçları vermesi de kolay olmayacak. Daha önce faizleri bu yıl artırmanın "uygun" olduğunu söyleyen Yellen, bugünkü resmi açıklamanın ardından basın toplantısı düzenlemiyor.

Yellen'in konuşmayacak olmasına rağmen Fed, resmi açıklamasında para politikasını sıkılaştırmaya yaklaştığının ipuçlarını küresel büyüme hakkındaki endişelerinin azaldığını belirterek verebilir.

Ancak ABD'de son açıklanan veriler ekonominin gücüne dair soru işaretleri yaratıyor. Fed yetkilileri ekonominin güçlendiğinden emin olmak için verileri birkaç hafta daha izlemeyi tercih edebilir.