Konut Haberleri
10 Kas 2014 10:32 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:07

Herkes ev sahibi olsun diye...

Ekonomi yönetimi vergi ve kredi politikasında, düşük gelirlilerin konut sahibi olmasını kolaylaştırmak için harekete geçiyor.

Herkes ev sahibi olsun diye...
Buna göre, taşınmaz alımlarının finansmanında kullandırılan kredilere ilişkin vergi istisnaları, sosyal ve ekonomik amaçlar dikkate alınarak gözden geçirilecek. Ayrıca tek konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık sınır kaldırılacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in lüks tüketim mallarının kullanımına yönelik sınırlama tedbirleri alınacağına ilişkin açıklamalarının ardından, bu politika da 2015 Programı'na dahil oldu. Yoğun ithalatı yapılan ve lüks ürünler tespit edilerek, bunların tüketimini caydırıcı vergilendirme yapılacak. Hanelerin artan borçluluk oranlarının azaltılmasının yanı sıra düşük gelirlilerin TOKİ projeleri dışında konut edinmede yaşadıkları güçlükleri azaltmak için ekonomi yönetiminin yürüttüğü çalışmalarda sona yaklaşıldı.

Kredi kartına taksit ve tüketici kredisi taksitlerine getirilen sınırlama, borçluluk oranlarının azaltılmasına yönelik önlemlerin başında yer alıyor. Bu uygulamanın somut sonuçları alınmaya başlanırken, düşük gelir gruplarının konut sahibi olmalarını kolaylaştıracak mevzuat düzenlemelerinde de son aşamaya gelindiği öğrenildi. Konut sahipliği ve konutların el değiştirmesine yönelik ilk müdahale halen TBMM gündeminde bekleyen Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nda yer alıyor. Tasarının 49'uncu maddesi ile gelir vergisi değer artış kazançlarında istisnalar yeniden düzenleniyor.

Tek konutun satışında 5 yıllık sınır kalkıyor

Bu kapsamda tek konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık sınır kaldırılacak. Yani tek konutu bulunan bir aile, bunu 5 yıldan önce de satsa yine değer artış kazancından istisna olacak. Mevcut uygulamada konutu 5 yıl içinde elden çıkaran kişiler satın alma bedeliyle satış bedeli arasında elde ettiği kazançtan gelir vergisi ödüyor. Konuyla ilgili kaynaklar, tek konutun satışında yıl sınırlamasına tabi olmadan uygulanan muafiyetin, yeni bir konut alınması şartıyla sağlanabileceği yönünde de bir düzenleme yapılabileceğini bildiriyor.