Konut Haberleri
17 Ağu 2017 11:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:22

Her iki evden biri sigortalı!

Türkiye tarihinde büyük bir felaket olarak kayıtlara geçen Marmara depreminin üzerinden tam 18 yıl geçti. Bu süre zarfında Zorunlu Deprem Sigortası yaptıranların sayısı 8 milyonu aştı. 1999 yılında ise Türkiye'de yalnızca 500 bin konutun sigortalı olduğu saptandı.

Her iki evden biri sigortalı!
Kapanmayacak yaralar açan Marmara depremi tam 18 yıl önce bugün meydana geldi. 7.4 büyüklüğündeki felakette resmi kayıtlara göre 285 bin konut ile 40 binden fazla iş yeri hasara uğradı. Zarar sadece bununla sınırlı kalmadı. 17 bin 840 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı.

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan felaketin ardından tüm yurtta kentsel dönüşüm çalışmaları da hız kazandı. Can ve mal kaybına neden olan bu büyük depremden sonra Türkiye'de Zorunlu
Deprem Sigortası
yaptıranların sayısında artış yaşandı.

99'da 500 bin konut sigortalıydı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, “17 Ağustos Gölcük depreminin yaşandığı 1999 yılında ülkemizde yalnızca 500 bin civarında deprem teminatlı konut vardı, bugün ise 8 milyon konut Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) kapsamında. Başka bir deyişle neredeyse her 2 evden biri depreme karşı sigortalı” bilgisini açıkladı.

Sigortalı hane sayısı 8 milyonu aştı

Kayacı yaptığı yazılı açıklama ile Türkiye’yi derinden sarsan, büyük can ve mal kayıplarının olduğu 17 Ağustos Marmara depreminin 18’inci yılında, ZDS bulunan konut sayısının 8 milyonu aştığını bildirdi. Ülke genelinde sigortalılık oranının yüzde 50’ye yaklaştığını belirten Kayacı, şunları kaydetti:”Olası bir İstanbul depreminde hasarların tazmininde yeterli kaynaklarımızın olmasının yanı sıra afetin tüm operasyonel sürecini etkin ve teknoloji ile yönetmek amacıyla da hızla çalışıyor ve diğer ilgili devlet kurumları ile iş birliktelikleri geliştiriyoruz.

Hedef, tüm konutların sigortalı olması

Kayacı sözlerine şöyle devam etti: ''Şu anda Düzce’de yüzde 84, Bolu’da yüzde 75, Yalova’da yüzde 74, Tekirdağ ve Sakarya’da yüzde 69, İstanbul ve Marmara bölgesindeki yüzde 55’lik yüksek sigortalılık oranlarına ulaşan başarılı bir portföyden söz etmekteyiz. Nihai hedefimiz, tüm konutların ZDS ile teminat altında olması.''