Güncel
01 Mar 2021 07:47 Son Güncelleme: 03 Mar 2021 07:29

Her daire için kaç araçlık otopark zorunlu? Yönetmelik değişiyor

Özellikle büyük şehirlerin en büyük sorunu olan otopark için binalarda uygulanan zorunlulukta değişime gidiliyor. Binalarda her daire için 1 otopark zorunluluğu bulunuyordu. Yeni değişiklikle binalardaki otopark zorunluluğu ne oldu?

Her daire için kaç araçlık otopark zorunlu? Yönetmelik değişiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binalardaki otopark yapımına yönelik yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı.

Binalardaki otopark yönetmelik taslağına göre her daireye bir otopark zorunluluğu maddesi değiştiriliyor. Eğer yönetmelik kabul görürse 85 metrekare altı dairelerde 2 daire için bir otopark yapma zorunlu olacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminin ardından katıldığı İzmir Ticaret Odası Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada otopark yönetmeliğinde değişikliğe gideceklerini açıklamıştı. 

Yeni otopark yönetmeliğinin 31 Mart'ta uygulamaya girmesi planlanıyor. Yönetmelik daha önce sektörden gelen itirazlar nedeniyle 6 kez uzatılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sektörden gelen talepler üzerine yönetmelikteki bazı maddelerde değişikliğe gitme kararı aldı. 

Bakanlık yeni otopark yönetmeliği ile ilgili çalışmalarını tamamladı. Hazırlanan otopark yönetmeliği taslağı sektör temsilcilerine gönderildi. Sektörden gelecek taleplere göre taslak son şeklini alacak.

BİNALARDA OTOPARK YÖNETMELİĞİNDE NELER DEĞİŞİCEK

Tam 6 kez uygulanmasından vazgeçilen daha doğrusu 'süre uzatmasına' gidilen Binalarda Otopark Yönetmeliği’ndeki en büyük değişiklik, her daireye 1 otopark zorunluluğunun kaldırılması olacak.

Yeni yönetmeliğe göre 85 metrekare altı dairelerde her 2 daireye bir otopark, 85-180 metrekare arası dairelerde her daireye 1 otopark, 180 metrekare üstü dairelerde her daireye 2 otopark zorunluluğu getirilecek.

Otopark Yönetmeliği’nde yapılacak önemli değişikliklerden biri de otoparkı kendi parseli içerisinde çözemeyen müteahhitler otopark ücretini belediyeye ödemek suretiyle otopark zorunluluğundan muaf tutulacak. Bu tür inşaatlarda belediye ödenen ücretle otopark yapıp otopark yerini gösterdikten sonra inşaat oturma ruhsatı alabilecek. Belediye otopark inşaatın bitmesine kadar olan sürede otopark yapmazsa bina için oturma ruhsatı alınamayacak.

Yönetmelikte yer alan bir diğer önemli değişikliğe göre ise komşu parsellerde maliklerin tamamının muvafakati alınarak tevhit gerektirmeksizin ortak otopark alanı yapılabilecek.

SEKTÖRÜN TALEPLERİ NELER 

İzmir Ticaret Odası İmar, Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu taslak üzerindeki çalışmalarına başladı. Komisyon önerilerini bakanlığa iletecek.

Sektör temsilcilileri her 2 daireye bir otopark zorunluluğunda 85 olan metrekare sınırının artırılmasını talep edecek. Metrekarenin 100 olarak belirlenmesi önerisi üzerinde duruluyor.

Ayrıca komşu parsellerde ortak otopark yapma hususunda kat maliklerinin tamamının değil 3’te 2’sinin onayının yeterli olması talep edildi.