Kira
21 Şub 2019 12:44 Son Güncelleme: 21 Şub 2019 12:55

Hazine kiracıları için zam hesabı değişti

Hazine taşınmazları kira artışları hesaplama yöntemi değişti. Hesaplamada, bir önceki yılın aynı ayına göre değil, daha düşük seyreden Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), tarımsal amaçlı sözleşmelerde ise Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) on iki aylık ortalamaları esas alınacak.

Hazine kiracıları için zam hesabı değişti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 21 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yapılan düzenleme ile yönetmeliğin bazı maddelerinde yer alan “Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE – bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişim)” ibaresi “Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE – oniki aylık ortalamalara göre yüzde değişim)” şeklinde, “Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE – bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişim)” ibaresi “Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE – oniki aylık ortalamalara göre yüzde değişim)” şeklinde değiştirildi.

Hazine taşınmazları kira artışları hesaplama yöntemi değişti

Yönetmeliğin 14’üncü maddesi de şu şekilde değiştirildi:

“MADDE 14 – (1) Bir yıldan uzun süreli kira, irtifak hakkı ve kullanma izni sözleşmelerinde ikinci ve izleyen yıllar bedelleri, Türkiye İstatistik Kurumunca yayımlanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE – oniki aylık ortalamalara göre yüzde değişim) oranında, tarımsal amaçlı sözleşmelerde ise ikinci ve izleyen yıllar bedelleri, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE – oniki aylık ortalamalara göre yüzde değişim) oranında arttırılır.”

Böylece Hazine taşınmazlarını kiralayanlar artık daha düşük oranlı kira artışı yapabilecekler.

Yönetmeliğin 67’nci maddesinin dördüncü fıkrasına da “n) Sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getiren eski kiracısı tarafından kiralanması talep edilen ve İdarece uygun görülen taşınmazların (tahsisli taşınmaz içerisinde yer almayan otoparklar hariç) ilk sözleşme tarihinden itibaren toplam kira süresi yirmi yılı geçmemek üzere kiraya verilmesi.” bendi eklendi.

Kiradaki Hazine taşınmazlarının satışı

Yönetmeliğin 74’üncü maddesine eklenen fıkraya göre de, kiraya verilen taşınmazın İdarece kira süresi sona ermeden satılmak istenmesi durumunda, mevcut kiracının talebi dikkate alınarak kiracılık hakkının kira süresinin sonuna kadar devam etmesi yönünde satış şartname ve sözleşmesine şart konulabilecek.

Yönetmeliğin geçici 2’nci maddesine eklenen fıkranın yürürlüğe girdiği tarihte halen devam eden bir yıldan uzun süreli kira, irtifak hakkı ve kullanma izni sözleşmelerinde ikinci ve izleyen yıllar bedelleri mevcut sözleşmeler yenilenmeksizin Yönetmeliğin 14’üncü maddesine göre hesaplanarak tahsil edilecek.

Ancak, 1/8/2018 tarihinden itibaren güncellenerek tespit edilen cari yıl kira, irtifak hakkı ve kullanma izni bedellerinin; 1/1/2019 tarihine kadar olan döneme isabet eden kısmı mevcut sözleşme hükümlerine göre, bu tarihten sonraki döneme isabet eden kısmı ise aynı maddeye göre hesaplanarak gerekli tahsilat, mahsup ve iadesi gerçekleştirilecek.

Eski kiracısına kiralama işlemleri

Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile de; 3/7/2018 tarihi ile maddenin yürürlüğe girdiği tarih arasında sona ermiş olan kira sözleşmeleri hakkında ilgilinin talebi halinde, taşınmazın İdarece başka bir hukuki veya idari işleme konu edilmemiş olması şartıyla, Yönetmeliğin 67’nci maddesinin dördüncü fıkrasının (n) bendi uygulanacak.

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütecek.