Konut Haberleri
25 Mar 2016 07:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:09

Hava kirliliğinde rekor

Uzmanlar hava kirliliğinde rekora ulaştığımızı duyurdu. Havası en kirli iller Aksaray, Ağrı ve Muş.

Hava kirliliğinde rekor
Hava kirliliğinde rekora koşuyoruz. Artan hava kirliliğiyle mücadele için çevre ve sağlık alanında çalışan 18 sivil toplum kuruluşu geçen yıl Temiz Hava Hakkı Platformu’nu kurdu. Platformun ilk icraatlarından biri ‘Türkiye’de Hava Kirliliği’ raporu oldu. Kirlilik ölçümü yapılan istasyonlardan alınan verilerle hazırlanan rapora göre hava kirliliğine neden olan PM10 partikülü için 2015’teki yıllık limit 56 mcg (mikrogram)/m3’tü.

Bu limit 81 ilin 41’inde aşıldı. En yüksek düzeyde hava kirliliği görülen iller Aksaray, Ağrı ve Muş oldu. Aksaray’da yıllık ortalama ölçülen kirlilik 357 μg/m3’le limitin 6 katı. Samsun (İlkadım Hastane), Bursa, Manisa, İstanbul (Esenyurt), Adana (Valilik), Kayseri (Hürriyet) ve Bursa (Beyazıt Cad.) istasyonlarında da yılda 250 günden fazla süre boyunca günde 50 mcg/ m3’ten fazla PM10 düzeyi ölçüldü. Bu arada Türkiye’de bu partikül için verilen limit 50’yken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) için hava kalitesi limiti 20 mcg/m3.

KOCAELİ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan, Türkiye’de hava kirliliğinin özellikle 2015’te ciddi artış gösterdiğini vurgulayarak “Başta akciğer kanseri ve solunum sistemi hastalıkları olmak üzere birçok sağlık etkisi bulunan kirliliğine karşı ulusal ve yerel düzeyde yöneticileri önlem almaya çağırıyoruz” dedi.

Türkiye’nin baz aldığı değerlere göre (20 mcg/m3) 40 ilin havası kirlilik limitinin altında çıkarken WHO standartlarına  (20 mcg/m3) göre tek temiz il Çankırı.

3 büyük ilde durum şöyle; Ankara’da Dikmen ve Ayaş, İzmir’de Bayraklı ve İstanbul’da Esenyurt en kirli ilçeler.

Buralarda ölçülen hava kirliliği normal limitin 3-4 katı yüksekliğinde.

Türk Toraks Derneği’nden Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Aykaç Kongar, kirlilik oranını şöyle anlatıyor: “Esenyurt’ta 1 gün geçirmek 1.5 paket sigara içmekle eşdeğer. Londra’da bu miktar 15 sigara, Pekin’deyse 2.5 paket.”

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala “Hükümet hava kirliliğini önleme konusunda hızla adım atmalı ve hava kirleticileri için WHO’nun önerdiği sınır değerlerin kullanılmasını sağlamak amacıyla yasal düzenleme yapmalı. Veriler daha ulaşılabilir ve şeffaf olmalı” dedi.

Poşet poşet temiz hava

Çin’deki hava kirliliği ‘girişimci’ köylülerinin yeni bir sektör yaratmasına neden oldu. Poşet içinde ‘temiz hava’ satan köylülere turist ilgisi büyük.

Dünyada her yıl 3.700.000 insan hava kirliliği sebebiyle ölüyor.

Kentlerde yaşayanların %99.7’si normalin çok üzerinde partikül maddeye maruz kalıyor.
ETİKETLER
#hava #hava kirliliği