Ekonomi
08 Şub 2021 11:24 Son Güncelleme: 08 Şub 2021 11:42

Hangi emekliler emlak vergisi ödemeyecek? Şartlar net...

Hayat pahalılığı ve pandemiyle birlikte zor günler geçiren emekliler emlak vergisi ödeyecek mi? Kimi emekliler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Evi olup da emlak vergisi ödemeyen emekliler hangileri? Hangi şartlarda emekliler emlak vergisi ödemiyor?

Hangi emekliler emlak vergisi ödemeyecek? Şartlar net...

Emekliler emlak vergisi öder mi? Evi olanların emlak vergisi ödeme yükümlülükleri bulunuyor. Ancak kimi emekliler emlak vergisinde o yıl için muaf olabiliyor. Emeklilerin emlak vergisiyle olan ilişkisine dair detaylar haberimizin içinde yer alıyor. 

Sosyal Güvenlik Kurumlarından (Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur emeklileri) aldığı aylıktan başka geliri olmayan emekliler, ‘brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için’ sıfır oranlı bina vergisi avantajından yararlanabiliyor.

MAAŞ DIŞINDA GELİRİ OLAN EMEKLİLER 

Vergi avantajından yararlanmanın bir koşulu da emekli maaşı dışında gelir elde edilmemiş olması.

Ancak emeklinin belli bir tutara kadar elde ettiği faiz, repo vb. geliri varsa; bu gelir, vergi avantajından yararlanmaya engel teşkil etmiyor.

Geçen yıl elde edilen faiz repo vb. geliri, gelir vergisi tarifesinin ikinci dilimini aşmıyorsa bu yıl için yine vergi avantajından yararlanılabilecek.

YURT DIŞINDAN MAAŞ ALIYORSA 

Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alınması durumunda sıfır oranlı bina vergisi uygulamasından yararlanılabilir. Almanya’dan emekli aylığı alanlar vergi avantajından yararlanamıyor.

EMEKLİ OLUP DA ÇALIŞIYORSA 

Emekli maaşına ilaveten yeni gelir elde etmeye başlayanların emlak vergisini ödemeleri gerekiyor.

İKİ KONUTU VARSA 

İki ayrı konutu olanların her iki konutu için de vergi ödemeleri gerekiyor.

İki konutun metrekare toplamlarının, 200 metrekarenin altında olması da önemli değil.

ÖLÜM AYLIĞI ALAN EMEKLİLER 

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan emekli maaşının yanı sıra eşten dolayı da ölüm aylığı alanlar, yasada belirtilen diğer şartları da taşıyorsa sıfır oranlı bina vergisi avantajından yararlanabilir.

EVİNİ KİRAYA VERİP KENDİ DE KİRADA OTURANLAR 

Emekli maaşı dışında başkaca bir geliri olmayanların, sahip olduğu tek konutu kiraya verip kendisi de kirada oturması durumunda sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilir. Vergi ödemez.

Emekliler, kendi tek evini kiraya verip eşine, oğluna ya da kızına ait evde oturduğu durumda ise indirimli emlak vergisinden yararlanamıyor.

ARSASI OLAN EMEKLİLER 

Konutu olup ayrıca - gelir elde etmediği - arazisi de olan emekli, 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu için emlak vergisi avantajından yararlanabilir.

Mükelleflerin gelir getirmeyen iş yeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından yararlanmalarına engel teşkil etmiyor.

YAZLIĞI OLANLAR 

Emeklinin kendine ait tek mülkü de olsa normalde yazlık için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.

Ancak emekli, yazlığında daimi ikamet ediyorsa ve bu onun tek konutu ise 200 metrekareyi de geçmiyorsa sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanabilir.

LOJMANDA OTURUP EVİNİ KİRAYA VEREN 

Emekli aylığı dışında geliri olmayanlar; kira geliri elde etmediği boşta olan 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu için emlak vergisi ödemez.

Eşinin görevinden dolayı lojmanda oturan ve kendi adına olan konutundan kira geliri de etmeyenler de bu konutu için emlak vergisi ödemez.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VERGİ 

Tek konutu için emlak vergisi ödemeyen emeklinin, bu konutu kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldığında vasfı artık arsaya dönüşür. Ve arsalar için de sıfır oranlı emlak vergisi avantajı söz konusu değil.

Dolayısıyla (Arsaya dönüştüğü yıldan sonraki yıl için) arsanın emlak vergisinin de ödenmesi gerekir. Ancak gayrimenkul üzerine yeni bina inşa edildiğinde, yasanın aradığı şartlar da devam ediyorsa (emekli aylığı dışında gelir olmaması, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konut için) yeni daire için de tekrar vergi avantajından yararlanılabilir.