Konut Haberleri
11 Ara 2014 16:03 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:17

Hafriyat dökmenin cezası...

Bursa Büyükşehir Belediyesi, doğaya kaçak hafriyat döken firmalara 1 milyon 815 bin 976 TL para cezası kesti.

Hafriyat dökmenin cezası...
Hafriyat ve inşaat atıklarını kaçak olarak doğal ortama bırakan kişi ve kurumları mercek altına alan Bursa Büyükşehir Belediyesi, 9 kişi ile 11 firmaya toplam 1 milyon 815 bin 976 TL para cezası kesti.

Hafriyat ve inşaat atığı taşıyan 615 kamyonu uydu araç takip sistemine uyumlu, damper hareketlerine duyarlı GPS cihazı ile takip altına alan Büyükşehir Belediyesi, 1000'e yakın kamyonun daha sisteme alınması için denetimlere hız verdi.

Bursa'nın daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir kent olması için çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, atık sularını doğal ortama bırakan firmalara uyguladığı online takip sisteminin ardından hafriyat ve inşaat atıklarını kaçak olarak doğaya dökerek çevre katliamına yol açan kişi ve firmalarla ilgili etkin bir denetim süreci başlattı. Özellikle dere kenarları ve verimli tarım alanlarına kaçak olarak dökülen hafriyatların önüne geçmek için Bursa genelinde 18 adet kontrollü hafriyat döküm sahası oluşturan Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı Çevre Kanuna göre idari yaptırım yetkisinin ardından hafriyat dökümü yapan kişi ve firmalar mercek altına alındı. Çevre Kanunu'nun 20. maddesine göre kaçak olarak hafriyat ve moloz dökümüyle çevre katliamına yol açan kişilere 42 bin 232 lira, firmalara ise 126 bin 296 lira para cezası uygulanırken, kent genelinde son altı ayda uygunsuz hafriyat dökümü yapan 9 özel kişiye 422 bin 320TL, 11 adet tüzel kişiliğe ise 1 milyon 393bin 656 TL idari para ceza uyguladı.

Sorunlara kaynağında ve etkin müdahale için hafriyat taşıyan araçların Büyükşehir Belediyesi'nden ‘Hafriyat Toprağı, İnşaat/Yıkıntı Atıkları Taşıma İzin Belgesi' alması gerekirken, bu belgeyi almak isteyenlerin ise araç takip sistemine girmesi gerekiyor. UKOME kararıyla hafriyat taşıyan araçlara, uydu araç takip sistemine uyumlu, damper hareketlerine duyarlı GPS cihazı taktırılması zorunluluğu getirilirken, bugüne kadar 615 adet kamyon GPS'le takibe alındı. Bu alanda çalışan 1000'e yakın kamyonun daha sisteme alınması için çalışma ve denetimler de aralıksız sürüyor.