Konut Haberleri
16 Oca 2017 08:00 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:57

Güvenlik görevlisine zorunlu sigorta!

Son zamanlarda yaşanan olaylar, güvenlik görevlileri için bir takım zorunlulukları da beraberinde getirdi. Bunlardan biri de sigorta...

Güvenlik görevlisine zorunlu sigorta!
Yaşanan olumsuz olaylarla güvenlik görevlilerinin hayati tehlikesi daha fazla korunur oldu.AVM, site veya özel işletme dahil her kurum ve kuruluşta çalışan özel güvenlikler için zorunluluk halleri değişti.  Özel güvenlikçiler zorunlu sigortalanıyor, çalışanlarını sigortalatmayan güvenlik şirketlerinin faaliyet ruhsatı iptal ediliyor. Geçtiğimiz hafta kanun hükmünde kararname ile Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu’nda değişikliğe gidilerek, bu alanda ek tedbirler alındı. Bu çerçevede özel güvenlik şirketlerine yönelik bazı düzenlemeler yapılırken, halen bu şirketlerde çalışanlara da güvenlik soruşturmasından geçme şartı getirildi.

Gerek 15 Temmuz gerekse de son günlerde yaşanan olaylar nedeniyle özel güvenlik konusu hazır gündeme gelmişken, bu alanda pek de bilinmeyen bir uygulamaya değinelim. 10 yıl önce yapılan yasal düzenleme ile özel güvenlik şirketlerine, çalıştırdığı kişileri ‘özel güvenlik sigortası’ ile sigortalatma zorunluluğu getirildi. Amaç; silahlı ya da silahsız özel güvenlik görevlilerinin, görevleri sırasında üçüncü kişilere verecekleri zararların sigorta yoluyla tazmin edilmesi.

Sigortası kapsamında, özel güvenlikçi, görevi sırasında birinin ölümünü ya da sakat kalmasına neden olursa, devreye sigorta giriyor ve ölen kişinin yakınlarına vefat tazminatı, sakat kalanlara da sakatlık tazminatı ödüyor. Yaralanma durumlarında da tüm tedavi giderlerini sigorta karşılıyor. Ayrıca, zorunlu özel güvenlik sigortası ile üçüncü kişilerin taşınır ya da taşınmaz mal varlıklarına gelecek maddi zararlar da karşılanıyor. Adından anlaşılacağı üzeri özel güvenlik sigortası zorunlu ve güvenlik şirketleri çalıştırdığı tüm güvenlik elemanı için bu sigortayı yaptırmak zorunda. Sigorta yapılmaması halinde ise güvenlik şirketi hem faaliyet gösteremiyor hem de ruhsatı iptal ediliyor. Özel güvenlik sigortası ile güvenlik görevlisi koruma altına alınmıyor, görevlinin başkasına verecekleri zararlara karşı sigorta yaptırılıyor. Örneğin, bir alışveriş merkezinde silahlı çalışan özel güvenlikçi, terör ya da güvenlik olayları dışında silahını ateşler ve bundan dolayı da birileri hayatını kaybederse; sigorta şirketi, ölenlerin yakınlarına tazminat ödüyor.

Peki, zorunlu olmasına karşın tüm özel güvenlikçiler sigortalanıyor mu? Öncelikle, güvenlik şirketi sayısı ve çalışan güvenlik görevlisi hakkında net bir bilgi yok. Kimileri bine yakın güvenlik şirketi olduğunu, kimileri ise bu sayının bin 500’ü bulduğunu söylüyor. Bu şirketlerde çalışan eleman sayısı da kimilerine göre 280 bin, kimilerine göre 320 bin kimilerine göre de 460 bin. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) verilerine göre de 2016’nın 11 aylık döneminde 223 bin özel güvenlik poliçesi satılmış. 2015 yılında ise bu sayı 269 bin poliçeye yakınmış. Eğer söylendiği gibi özel güvenlik elemanı sayısı 400 binler seviyesindeyse, zorunlu olmasına rağmen sigorta yapılmıyor.

Sigortacılar ise, zorunlu özel güvenlik sigortasının, primlerinin çok ucuz olduğunu, görevli başına 15-20 liraya sigorta yapıldığını söylüyor. Sigortacılar, zorunlu sigortanın yapılmaması halinde, özel güvenlik şirketinin ruhsatının iptal edildiğini de belirtiyor.

- Zorunlu özel güvenlik sigortası, alışveriş merkezleri, konserler, statlar gibi yerlerde çalışan özel güvenlik görevlilerinin üçüncü kişilere karşı verecekleri zararları karşılıyor.

- Güvenlik elemanı, görevi sırasında birinin ölümüne ya da sakat kalmasına neden olursa sigorta şirketi, ölen kişinin yakınlarına vefat tazminatı, sakat kalanlara da sakatlık tazminatı ödüyor. Sigorta kapsamında kişi başına 60 bin lira vefat ve sakatlık tazminatı ödeniyor.

- Özel güvenlik görevlisinin neden olduğu olası bir olayla yaralanma durumlarında da tüm tedavi giderlerini sigorta karşılıyor. Tedavi giderleri ise kişi başına 60 bin lira ile sınırlı.

- Görevlinin üçüncü kişilerin taşınır ya da taşınmaz mal varlıklarına vereceği maddi zarar da sigorta kapsamında.