Konut Haberleri
03 Eki 2016 10:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:42

Günlük kiralık evlere dikkat! Yasal boşlukta 14 bin ev var

Hala revaçta olan ve artık internette bile karşılaşılan 14 bine yakın evle ilgili hukuki mevzuat bulunmuyor.

Günlük kiralık evlere dikkat! Yasal boşlukta 14 bin ev var
Artık İstanbul’un pek çok sokağı ‘Günlük kiralık ev’ ilanlarıyla doldu taştı. Sadece bir internet sitesinde bile Türkiye genelinde 14 binin üzerinde günlük kiralık ev ilanı yer alıyor..

Taksim, Şişli, Fatih, Bakırköy, Kadıköy... İstanbul’un en popüler ilçeleri başta olmak üzere pek çok sokağında sokak lambalarından duvarlara ilan panolarından kaldırım taşlarına kadar hemen yerde ‘Günlük kiralık ev’ ilanlarıyla karşılaşılabiliyor.

5 bin 600'ü İstanbul'da yer alıyor..

Yakın dönemde yaşanan terör ve suç olaylarında faillerin günlük kiralık evlerde konaklaması bu evlerin denetimi ve hukuki durumuyla ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi. Son olarak 28 Haziran’da Atatürk Havalimanı’nda 45 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı gerçekleştiren teröristler de bir emlakçı aracılığıyla Fatih’teki Horhor semtinde bir binanın 1. katını kiralamışlardı.

Kimliğini gizlemek isteyenlerin tarcih ettiği bu tip evler oluşan ‘güvenlik endişesi’ne rağmen hâlâ revaçta olduğu belirtiliyor. Türkiye’de gayrimenkul, vasıta ve alışveriş ürünleri gibi birçok kategoride ilanların bulunduğu sadece bir internet sitesinde bile 14 binin üzerinde günlük kiralık ev ilanı bulunurken bunların yaklaşık 5 bin 600’ü İstanbul’da yer alıyor.

Günlük kiralık evlerle ilgili Türkiye’de yasal boşluk bulunuyor. Fransa, Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, ABD gibi ülkelerde bu tip evler ‘turistik’ statüde. Dünyada 5 milyonu aşan taleple yükselen trend haline gelen günlük evlerle ilgili Ev Turizmi Derneği (ETD) çalışma yürütüyor. Günlük evlere hukuki zemin kazandıran bir yönetmelik taslağı hazırlayan ETD, geçtiğimiz aylarda bu taslağı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunmuştu.

Taslakta, ev turizmi olarak işletilen konaklama tesislerine ‘turist evi’ denilmesi önerilerek “Turist evleri, mesken olarak kullanılmaya elverişli bağımsız bina, apartman dairesi, müstakil ev, köy evi ya da villa tipinde inşa edilen ve nitelikli elemanlarla tefrişi yapılan, müşterinin kendi yeme ve içme ihtiyacını karşılayabilmesi için gerekli teçhizat ile donatılan, veya bağımsız binalarda kahvaltı salonu olan, imar planlarında konut veya ticaret kullanımına ayrılmış yerlerde imar planı ve mevzuata uygun olarak inşaatı tamamlanmış tesislerdir” hukuki tanımı yapılması gerektiği üzerinde durulmuştu.