Konut Haberleri
21 Haz 2016 08:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:26

Günlük kiralık evler işyeri açma ruhsatına tabi tutulacak!

TÜROB'un hazırladığı rapora göre, günlük kiralık evler hem haksız rekabet sağlıyor hemde kimliği belirsiz kişiler tarafından günü birlik kiralanan bu evler sektörü tehlikeye atıyor...

Günlük kiralık evler işyeri açma ruhsatına tabi tutulacak!
Satılık ve kiralık evlerin yanı sıra, günlük kiralanan evlere de yeni düzenlemeler gündemde... 

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) raporuna göre, günlük ve kayıtdışı ev kiralamaların gayrimenkul sektörüne maddi ve manevi zarar verebileceği belirtildi..

Açıklamada, günlük kiralanan evlerin ağırlıklı olarak terör örgütleri ve kanun dışı kişiler tarafından kullanıldığı bu sebeple de  güvenlik için büyük riskler barındırdığı ifade edildi. Turizm sektörünün günlük kiralık evler sebebiyle maddi kayıpların yanı sıra büyük bir haksız rekabet ile karşı karşıya kaldığına da vurgu yapılan açıklamada,  bu tip yerlerde sağlık, hijyen, güvenlik, ekonomi ve benzeri açılardan yaşanacak olumsuzlukların önüne geçilemeyeceğin altı çizildi.

Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, ABD gibi ülkelerde bu tip faaliyetlerin devlet otoriteleri tarafından özellikle kayıt içine alınarak kontrol altında tutulduğunun belirtildiği açıklamada, günlük/kısa süreli bu konaklama sağlama/kiralama faaliyetleri sebebiyle her yıl yüksek miktarda vergi kaybı oluştuğu vurgulandı.

Söz konusu evlerin aslen imar planlarında konut bölgelerinde bulunduğu ve tapu kayıtlarında da "mesken" olarak gözüktüğü belirtilen açıklamada, haksız rekabet, komşuluk hakları ve güvenlik  açısından bugüne kadar yaşanan sayısız olayın önüne geçilebilmesi için borçlar kanununda düzenlemeye gidilerek kira sürelerinin belirlenmesi, 3 aydan kısa süreli kiralamaların ticari faaliyet sayılıp iş yeri açma ruhsatına tabi tutulması gerektiği ifade edildi.