Konut Haberleri
05 Ağu 2017 08:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:20

Güneş paneli teşviki konut satışlarını arttıracak!

Hükümet, çatılarda güneş panellerini artması için büyük bir adım attı. Binanın kendi ihtiyacı için yapılacak güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri artık ruhsata tabi olmayacak. Sektör devleri,bu düzenlemelerin konut satışlarına olumlu yansıyacağı görüşünde.

Güneş paneli teşviki konut satışlarını arttıracak!
Hükümetin, çatılardaki güneş paneli kurulumunu teşvik için düğmeye basması inşaat sektörünü de heyecanlandırdı. Müteahhitler, bu durumun konut satışlarını olumlu etkileyeceğini düşünüyor.

Bu kapsamda lisanssız elektrik güneş santrali projesini kurma noktasındaki bürokrasi ciddi oranda azaltılarak, yaklaşık bir yıl olan izin ve kurulum sürecinin 3 aya indirilmesi hedefleniyor.

Bedeller yüzde 90 azalacak

Belediye ve dağıtım şirketlerine ödenen proje ve onay bedelleri de yüzde 90 oranında azaltılarak, yaklaşık 15 bin liralık maliyetlerden bin 500 liralara çekilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde de önemli bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle de binalarda enerji kimlik belgesi sınıfı en az “C” olacak şekilde mesleki yeterlilik sertifikalı uygulayıcılar tarafından yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları ile binanın kendi ihtiyacı için yapılacak güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri artık ruhsata tabi olmayacak.

Isı yalıtımı unutulmamalı

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, ısı yalıtımı konusunun da unutulmaması gerektiğini hatırlattı. Isı yalıtımı olmayan binalarda daha kuvetli yaptırımların olması gerektiğine vurgu yapan Durbakayım, “Enerji kaybının büyük bir kısmı yalıtımsız binalardan oluşuyor. Burada önlem şart. Bunun yanısıra binalarda güneş paneli kurulumunun ülke ekonomisine faydası büyük olacaktır. Projelerde güneş panelleri kullanımı artar" bilgisini verdi.

Satışlara olumlu katkı sağlar

Enerji tüketiminin cari açığı arttırdığını belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, yenilenebilir enerjide mevzuat kolaylığının enerjisinin bir kısmını güneşten alan proje sayısını artıracağını söyledi. Exen İstanbul projesinde güneş panelleri kullandıklarını belirten Elmas, “Ortak alanlarda güneşten elde edilen enerjinin kullanılması aidatları düşüren önemli bir unsur. Biz bunu projemizde denedik ve faydasını gördük. Aidatı düşürücü unsurlar konut satışlarına da olumlu yansıyor” dedi.