Konut Haberleri
20 Mayıs 2016 12:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:21

Güne böyle bir manzarada uyanmak ister misiniz?

Türkiye’nin önde gelen mimarlarıyla önemli işlere imza atan Metal Yapı Konut, emsal projelerle geliyor…

Güne böyle bir manzarada uyanmak ister misiniz?
Son olarak Küçükçekmece’nin kalbinde Blue Lake projesine başlayan Metal Yapı Konut, emsal projelere hazırlanıyor. İstanbul’n hemen her ilçesinde arsaları bulunan Metal Yapı Konut Yönetim Kurulu Üyesi Akın Karali, firmalarnı ve projelerini Emlakeki.com’a anlattı…



Metal Yapı Konut'tan bahseder misiniz?
Akın Karali: Metal Yapı 36 yıllık bir firma. Tek patronu var Ömer Saçaklıoğlu. Aslen tüccarlıktan geliyorlar. Kendisi Şanlıurfa doğumlu. Urfa’da babası tüccar. Büyük et imhalathaneleri var. Daha sonra İstanbul’a geliyorlar. İstanbul’da da bu işlerine devam ediyorlar. AYGAZ bayii yapıyorlar. Koç’un en büyük AYGAZ bayisi oluyor. Anadolu’ya likit gaz taşımacılığı yapıyorlar. Buralardan kazandığı bütün parayla Ömer Bey şehrin her yerinde arsa alıyor.  1980’de Florya’da ilk apartman yapıyor. Hala da orada 40 dönümlük  ve 4 bin 400 metrekare bir yerimiz var.

Bu taşınmazların büyüklüğü kaç metrekare?
A.K: Bu taşınmazlar daire değil arsadır. Bu alanların yüzde 80’I imarsız veya gelişmemiş alanlardı. Bu bölgeleri geliştiriyoruz. Bizim zaten en büyük işimiz bir arsayı alıp imarını geliştirmek ve iyi bir proje yapmak. İyi bir projeden kastım gerçekten o lokasyona ve kullanıcıya hitap edecek fizıbıl proje. Mesela Küçükçekmece’deki Blue Lake’de sırf projesini yapmak için 1.5 yıl uğraştık. 12 farklı mimar konsept çizdi. Tük olanlar Emre Arolat, Murat Tabanlıoğlu, Emre Çamoğlu, Bünyamin Derman, Cemal Mutlu, Foster Partners, ESUEN konsept çizdi.

Kim kazandı?
A.K: Bütün projeleri aldık harmanladık. Sonuç olarak Emre Arolat’ın konseptini yakın bulduk. Çünkü bütün dairelerin öne bakması gerekiyor.  En son ECF firma diye bir mimarlık firması var onlara da uygulattık. Buradaki asıl amaç bütün dairelerin göl ve deniz manzarasından yararlanmasıydı.



Kaç daire var?
A.K: 788 daire var. Hiçbir daire arkaya bakmıyor. Hepsi öne bakıyor.

Projenin önünden yol geçiyor mu?
A.K: Yürüyüş bandı bulunuyor. O alana belediye güzel bir yatırım yapmış. Mimar Sinan’ın oradan başlıyorsunuz nakliyeciler kooperatifinin oradan ileriye doğru gelişiyor. Bizde de ticari alan olacak. Özellikle restoran ve kafe yer alacak. Kamuya ve  halka açık.  İç mimarisinde SeaPearl’ü yapan Evrenol Architects’e verdik.



Çatıda 3 tane havuz var.  En önemlisi yürüyüş yolu var. Bir baştan bir baş 1.3 kilometre. Bir gidiş geliş 2.6 km.  Lunch alanları var. Peyzajı Deniz Arslan çizdi.

Geniş ve ferah alanlar üretiyoruz
Proje detaylarından bahseder misiniz?
A.K:
Biz göl ve deniz manzarası satıyoruz. Çünkü her dairede çok geniş balkon ve teras alanı var. Firma olarak projede amacımız geniş salon, özellikle beyaz ferah ortamlar, kullanıma uygun odalar, verimli mutfaklar, en önemlisi balkon ve teras. Bizim her projemizde bu vardır. 24 metre, 17 metre, 30 metre en kötüsü 15 metrekare teras , balkon bulunuyor. Dolayısıyla insanlar balkona çıktığı zaman o gölü, denizi, manzarayı görüyor. Bunun için de 11 katlı bir satış ofisi var. İnşaat 14 katlı ,biz 11katlı yaptık. Hangi kattan daire alırsanız alın o manzarayı görebiliyorsunuz.

Kaba inşaatı bitti
İnşaatın kabası bitti. Duvarları yüzde 90 tamamlandı. Yukardaki çelikler bağlandı. Havuzlar yapıldı. Yukardaki havuzlar dolduruluyor şimdi.

Fiyatlar ne kadar?
A.K: 2. 700 dolarla 5.500 dolar arasında değişiyor. Etraftakilerde bize göre fiyatlarını ayarlamaya başladı.

Bugüne kadar Metal Yapı Konut olarak neler yaptınız?
A.K: Ömer Bey, 2002-2003’de Flyin Residence 2’yi yapıyor. Daha sonra  Göktürk’te Kemerler 21 diye bir proje var. Oranın arsasını satın alıyor.  Kemerler 21’I oraya yapıyor. Sonra Arketip evlerinin arsasını satın alıyor. Kemerler 22’nin yerini satın alıyor. Şu anda Kemerler 23’ü yapıyoruz orası da bizim yerimiz. Flatofis’I yapıyoruz orası da bizim yerimiz.  Kat karşılığı olan Counter Life diye bir proje var. Sonra Arcadium 1, Arcadium2, Arcadium 3 onları da kat karşılığı yaptık. Şu anda Belgrad Life ve Real life onlarda kısmi arsanın yarısı bizim kalanını kat karşılığı yapıyoruz.  Bu işleri yaparken Göktürk bölgesinde Fatih’deki Historia alışveriş merkezinin ihalesine giriyoruz. Daha sonra İstanbul Akvaryum kompleksinin ihalesine girdik Büyük şehirden 30 yıllığına yap işlet devret alınıyor. Oranın en büyük oartaklarından biri biziz yüzde 35’le.



Dünyanın en büyük tematik kent parkı
Oraya dünyanın en büyük tematik kent parkını yaptık. Yanına 45 metrekare kiralanabilir alanı olan alışveriş merkezi yaptık Aqua Florya. Şu anda 1 ay önce  yanına Crowne Plaza Florya yapıldı 306 odalı bir otel.  Komple o tesisi 30 yıl boyunca biz icra ediyoruz işletiyoruz, kiraya veriyoruz. Yap işlet devret modeli uygulanıyor. Orası çok zor bir iş. 

Sapphire’e rakip geliyor…
Daha sonra Levent’teki Levent Loft’la Tekfen arasındaki FAKO ilaçlarının yerini aldık. 225 bin metrekare inşaat yapıyoruz. 30 milyon dolar+kat karşılığı. Sapphire AVM’ye rakip olan yer. 53 yer üstünde  8’de yer altında  61 kat var toplam. Yer altındaki 8 kat + 6 kat yer üstünde bitti. 14 kat tamamlandı şu anda. Mayıs 18’e tamamlamayı düşünüyoruz.



Türkiye’nin en iyi ofis planmalarından birini yapıyoruz. Sadece ofis olacak. Üst düzey bir bina. Türk mimarlarla yarıştırmadık Avrupa’nın en büyük mimarlarını yarıştırdık.  Essuen , Richard Rogers, Cesar Pelli, Perkins Will... Bunların içinde Essuen kazandı yarışmayı ve Amerikalı Esuen firması çizdi. Kat yüksekliği açısından, verimlilik açısından , cam özellikleri açısından  tamamen 1. sınıf bir bina.

Aksaray’daki eski lunaparka proje
Talep nasıl şu anda?

A.K: Orada bir satış ofisi yaptık. Tapular çıktı tapularımızı aldık. Fatih Akdeniz Caddesi’nde Migros ve Burger King’in olduğu ada komple bize ait. Migros ve Burger King’de kiracımız. Oraya bir AVM yapacağız. Yaklaşık 7 bin 200 metre. Çekmeköy’e yerimiz vardı. ;Oranın en büyük müteahhiti Ekşioğlu’na kat karşılığı verdik. Şu anda aktif 8 tane şantiyemiz var. Bunlardan 4 tanesi Göktürk. Kemerler 23, Arcadium Evleri, Belgrad Evleri, Real life evleri, Kemerler Flatofis’, Levent’teki FAKO, Küçükçekmece bir de şu anda Aydın Gru’pla yüzde 50 ortak İçtaş Demir çelik fabrikasının yerini aldık. 130 dönüm. 2000 konut yapacağız oraya. Adı Güneştepe.

Şu an satışta olan; Güneştepe hariç hepsi satışta.  Çok iyi çok heyecanlı projelerimiz geliyor. Yıllardır takip ettiğimiz Ulus projemiz geliyor. Orayı da 15 yıldır geliştiriyoruz. Yaklaşık 100-110 bin metrekare bir alan. Bu arazi toplam 15 veya 18 parsel olacak. 5 parsel bizim . kalanı da bir kısma kat karşılığı, bir kısmı hasılat paylaşımı. Yani yüzde 64’ü bizim.

Bahçe ve terası birleştireceğiz
Zekeriyaköy’de Ürgüplü ailesinin 380 dönüm arazisi var.  Orayı kat karşılığı aldık. Oraya başlıyoruz.  Oraya büyük villalar yapmayacağız. Daha ergonomik 2+1’ler 1+1’ler. Birkaç tane büyük villa yapacağız ama oradaki amaç bahçe ve teras birleştirip hantal olmayan daha ulaşılabilir daireler yapmak. Şu anda projesi çiziliyor. Güneştepe satışa çıkacak.

Göktürk’de 50 dönümlük arazimiz var oraya başlayacağız. Ana bölgemiz Kemerburgaz- Göktürk.

Kaç daire yaptınız bu zamana kadar? Kaç metrekare inşaat yaptınız?
A.K: Herhalde 3.000’e yakın daire yapmışıszdır.  2 milyon metrekare iş yapmışızdır.

Medyada bu kadar çok projeye imza atan firmanızı çok fazla duymadık. Neden?
A.K: Biz medyatik olmayı sevmiyoruz. Aslında gayrimenkul geliştiriciliği yapıyoruz.  Asıl işimiz bir arsayı alıp geliştirmek.  Ömer Bey hassas bir insan, 30 yıl önceki projelerimiz dahi hala takip eder. Bir müşteri arasın bizzat kendisi ilgilenir ve derhal çözer ya da çözdürür. Biz hala Göktürk’te aynı portföyümüzü satarız. Çünkü hepsi kazanmıştır. İnşaat bu, daire sorunu mutlaka olur. Ama hepsinin arkasındayız. Ömer Bey sözünün eri bir adamdır.



Doğal taş ve ürünler kullanıyoruz…
Bizim en önem verdiğimiz şey projedir. Doğal taşın , doğal ahşabın olmadığı bir proje yoktur. Bizde pencerelerde hep alüminyum doğrama kullanılır. Alüvyon yoğunluğu denen birşey vardır. Pimapen bu yoğunluğu alır. Tekrar içeri verir. Üzerinizde negatif bir enerji oluşur. Ahşap ve bizim alüminyum doğramalar bunları çeker, dışarıdaki havayla birleştirir. Buna alüvyon yoğunluğunu azaltıcı ürünler denir. Bunu Amerka’da yapmışlar. Metroda insanlara etkisi yüzde 4’lere çıkmış. İnsanlarda baş ağrısı ve rahatsızlık yapmış. Bu işi onlar başlatmış. Yeni yapılacak ikiz kulelerde kullanılıyor. Bizde kullanıyoruz.



ABD’nin ikiz kuleleri ile aynı camı kullanıyoruz
Bizim kullandığımız camla ikiz kulelerde kullanılan camlar aynı.  Projelere çok önem veriyoruz. Hep iyi mimarlarla çalışıldı. Onun dışında ufak tefek restoran projelerimiz var. Onları bırakmaz Ömer Bey baba mesleği çünkü. Bir kaç tane fırınımız var.

İşte Koru Florya’nın akıbeti
Koru Florya’yı satacak mısınız?
A.K:
Koru Florya belli değil. Sata da biliriz sırf kendimiz de alabiliriz. Bir ortakla da konuşabiliriz. Şu andaki süreçte bir takım mahkemeler var. Mahkemeler sonuçlanacak.

Peki ya yurtdışı projeler için ne düşünüyorsunuz?
A.K:
1995’te Ukrayna’ya gitmiş bir çikolata fabrikası kuruldu. Ukrayna’nın en büyük çikolata gofret fabrikası. Tamo tren hattının yakınında 100 dönüm yerimiz var. Ukrayna’nın başkentinde arazilerimiz var. Ama şu an beklemedeyiz. Ayrıca, Ukrayna’da telekom şirketimiz var. Yıllık 50 milyon dolar cirosu var. 22 ortak var yüzde 11’I bizim. Ömer Bey’in yeğeni ilgileniyor.  Yine Ukrayna’da LED ampulleri falan üreten bir şirket var.

İLETİŞİM BİLGİLERİ:

Blue Lake Küçükçekmece
27 Mayıs Caddesi, 23
Küçükçekmece - İstanbul
Tel: +90 212 598 1 444
E-posta: info@bluelake.com.tr
www.bluelake.com.tr/