Konut Haberleri
24 Nis 2016 11:38 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:14

GSS borcunuzu e-devlet kapısından sorgulayın!

Birçok vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumu'na borçlu ancak çoğu vatandaşın bu durumdan haberi yok. GSS borcunuzu sorgulayarak borçlu olup olmadığınızı anlayabilirsiniz..

GSS borcunuzu e-devlet kapısından sorgulayın!
Son zamanlarda hepimizin sık karşılaştığı durumlardan biride çevremizdeki komşularımızın ya da yakın akrabalarımızın genel sağlık sigortası mağduru olmasıdır.

Son dönemde milyonlarca kişi ne olduğu bile anlamayadan Sosyal Güvenlik Kurumu'na borçlu bir duruma gelmektedir. Bu duruma gelmemek ya da mağdur olmamak adına vatandaşlar Genel sağlık sigortası sorgulamalarını e-devlet kapısı üzerinden yapabilmektedirler.

E-devlet kapısı üzerinden sorgulama yapmak için vatandaşlar tc kimlik numaralarını ve kendilerine en yakın ptt kurumuna giderek almış oldukları kendilerine özel şifreleri ile sisteme giriş yapmalıdırlar. Bundan sonra hizmetler kısmından genel sağlık sigortası prim borcu sorgulaması yapılarak herhangi bir borç olup olmadığı control edilmektedir.

Genel Sağlık Sigortası Nedir?

GSS yani Genel sağlık sigortası, ülkemiz vatandaşı olan herkesin koruma altına alınmasını amaçlayan 01 ocak 2012 tarihli bir devlet uygulamasıdır. Bu uygulamaya bağlı olarak devlet yardım bekleyen muhtaç vatandaşlarına bebeklikten emeklilik dönemine kadar sağlık alanında faydalar sağlamaktadır. Bu uygulamadan yararlanan vatandaşların bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Şartlara uyum sağlayan her vatandaş ise gerekli mecralara başvurularını yaparak genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlamaktadır.

Kimler GSS uygulamasından faydalanamaz?

Yabancı bir ükede kurulu herhangi bir kurum ya da kuruluş adına bizim ülkemize bir iş sebebi ile gönderilen ve kendi ülkesnde sigortalı olduğunu belgelemiş olan kimseler, ülkemizde kendi adına ve kendi hesabına çalışmakta olan vatandaşlarımızın yerleşim yerine bağlı sigortalı olması sonucunda o sigortaya tabi olan kimseler, Kamu idaresi dış kurumlarında çalışmaya gönderilmek üzere istihdamı yapılmış ve idare temsilciliği üzerine sürekli ikameti bulunan ya da bulunduğu ülkeye bağlı sosyal sigorta kurumu olduğuna dair belge yer alan kimseler ile yine kamu idaresinde yer alan istihdamı sözleşme üzerine kurulan işveren tarafından sigortaya bağlanmış kimselerinde genel sağlık sigortasından faydalanması söz konusu olmamaktadır.

Bunların haricinde tutukluluk durumu ve hapiste olan vatandaşlar, Yerleşimi ve ikametgahı yurt dışında olan Türk vatandaşlar, Türk olduğu halde bir yıldan fazla burada ikamet etmeyen vatandaşlar da genel sağlık sigortasından ayrı tutulmaktadır. Bunun tam tersi olduğu durumlarda ise vatandaşlar bu sigortaya tabi olmaktadır.