Konut Haberleri
15 Oca 2016 11:47 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:59

Gökdelene dayanıklılık şartı

Deprem kuşağında yer alan Türkiye'nin binaları giderek gökyüzüne gidiyor. Ancak çok katlı binaların yapım mevzuatı değişti.

Gökdelene dayanıklılık şartı
Gökdelen dedğimiz yüksek binaların standartları değişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yüksek binaların yapımında uyulması gereken kuralları belirlemek üzere harekete geçti. Hazırlanacak yönetmelikle, yüksek binaların sahip olması gereken çimento kalitesi, kolon genişliği ile demir yoğunluğu gibi kriterler belirlenecek. Bu kriterlerin altında gökdelen yapılmayacak. Söz konusu binaların kent dokularına uygun ve silueti bozmayacak şekilde yapımına da dikkat edilecek. Ayrıca bu binaların, çok güçlü lodoslar gibi rüzgâr yükünü taşımasına da dikkat edilecek, rüzgâr şiddeti de hesaplanacak. Yüksek binalar yapılırken, estetik ve siluet şartı da gelecek.

Olası bir yangın...
Gökdelenlerin yapılacağı kentlerin estetik dokusu da dikkate alınacak. Olası bir yangında yüksek katlı binalardan tahliye sorununa dönük de çalışma yapılacak. Türkiye’de 38 ilde 20 kat ve üzerinde bin 593 bina bulunuyor. Bu binaların 565’inin halen inşaatı sürüyor.
Deniz ÇİÇEK/Habertürk
ETİKETLER
#Gökdelen