Sektörel
19 Eyl 2015 13:32 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:26

Girişimci kadınlara tam destek!

TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu'nca, iş fikri olan veya var olan işlerini genişletmek isteyen kadın girişimcilerine danışmanlık hizmeti verebilmek adına "Alo Kadın Girişimcilik Danışma Hattı" kuruldu.

Girişimci kadınlara tam destek!
TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulunca, iş fikri olan veya var olan işlerini genişletmek isteyen kadın girişimcilere danışmanlık hizmeti vermek amacıyla "0 312 906 0 666" numaralı "Alo Kadın Girişimcilik Danışma Hattı" kurdu.

Danışma hattı dolayısıyla Hamamönü'ndeki Ankara Konağı'nda tanıtım toplantısı düzenleyen TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serpil Polat, Türkiye'deki girişimcilerin toplam girişimciler içindeki payının yüzde 9 olduğunu belirterek, bu oranı artırmak için çok iş yapılması gerektiğini söyledi.

Girişimci kadınların desteklenmesi ve onlara yol gösterilmesi amacıyla Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Ankara Kalkınma Ajansına proje sunduklarını dile getiren Polat, söz konusu proje çerçevesinde "Alo Kadın Girişimcilik Hattı" kurulduğunu ifade etti.

ASO bünyesinde kurulan danışma hattı ile iş fikrini eyleme dönüştürmek isteyen kadınlara doğru ve hızlı bilgi sunarak onları uygun bir şekilde yönlendirmeyi amaçladıklarını anlatan Polat, "Proje ile kadınların birer girişimci olarak iş yaşamında hak ettiği yeri almalarını ve istihdam artışı sağlanmasını hedefliyoruz" dedi.

İlk hedef Ankara kadın girişimciler

Danışma hattı sayesinde kadın girişimcilerin kendilerine yönelik hibe desteklerine kolayca ulaşmalarını sağlayacaklarının altını çizen Polat, hibe ve fon desteklerinin yanı sıra şirket kuruluş prosedürlerine ilişkin bilgilerin tek bir merkezden kadın girişimcilere iletileceğini söyledi.

Pilot bölge olarak ilk etapta Ankara'nın merkez ve çevre ilçelerini belirlediklerine bildiren Polat, "Projenin başarılı olması durumunda diğer illere de yaygınlaştırılması ve Türkiye genelinde uygulanması hedeflerimiz arasında yer alıyor" diye konuştu.

Ankara'daki 20-49 yaş arasındaki lise ve üniversite mezunu kadın sayısının 99 bin kişi olduğunu kaydeden Polat, "Alo Kadın Girişimcilik hattı ile bu kadınlardan 6 bin 600'üne hizmet verilmesi ve bunlardan 66'sının girişimci olması hedefleniyor" ifadesini kullandı.

Hedeflenen 66 kadın girişimcinin her birinin 5 kişilik istihdam yaratması halinde 330 kişiye iş olanağı yaratılacağına dikkati çeken Polat, "Bir kişiye istihdam yaratmanın maliyeti 425 bin lira. Projenin hedefine ulaşması durumunda 140 milyon lira tutarındaki yatırım karşılığı istihdam sağlanmış olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Sistem nasıl yürüyecek?

Projenin nasıl işleyeceği konusunda da bilgi veren Polat, iki uzmanın danışma hattına ulaşan çağrılara yanıt vererek, kadın girişimcilerin isim ve adres bilgilerini alacaklarını dile getirdi. Daha sonra başvuru sahiplerinin iş tecrübeleri ve iş yapmak istedikleri alanların belirlenerek proje uzmanına iletileceğini kaydeden Polat, "Uzman, başvuru sahibi için hangi fon veya hibenin uygun olduğunu belirleyecek ve başvuru sahibine mail ya da telefonla dönüş yapılacak. Şahıs, limited ve anonim şirket gibi şirketlerin kuruluşlarında uygulanan prosedür ve evraklara dair bilgiler başvuru sahibi ile paylaşılacak" dedi.

Polat, kadın girişimcilerin danışmanlık hizmetinden sonraki durumlarının izlenip başarılarının ölçüleceğini de sözlerine ekledi.

Diğer konuşmalar

Tanıtım toplantısına katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da projeye desteklerinden dolayı Ankara Kalkınma Ajansına özellikle teşekkür etti.

Ajansın sadece Ankara'da değil Türkiye'nin her tarafında girişimciliğe sahip çıktığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, projenin hayırlı olması dileğinde bulundu.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise Türkiye'de kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi hayata yeterince katılamadıklarını belirterek, kadınların iş gücüne katılım oranını artırmadan yüksek gelirli ülkeler grubuna girilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Kadınların iş gücüne katılım oranının eğitim seviyesiyle yakından ilgili olduğunun altını çizen Özdebir, eğitim düzeyi yükseldikçe kadınların iş gücüne katılım oranının arttığına dikkati çekti.

Küresel düzeyde rekabet edebilir bir ekonomi için ülke nüfusunun yarısını oluşturan kadınların iş hayatına katılmalarının büyük önem taşıdığını dile getiren Özdebir, kadınların hayatın her alanına katılımlarının artırılmasının ekonomik, sosyal ve siyasal hayatı zenginleştireceğini belirtti.

ATO Başkanı Salih Bezci de projeyi sonuna kadar destekleyeceklerini ifade ederek, bugüne kadar 3 binin üzerinde girişimciye eğitim verdiklerini, bunların yüzde 70'nin kadın olduklarını söyledi.