Ekonomi
08 Haz 2015 10:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:46

Girişimci kadın sayısında büyük artış

Türkiye'de kadın girişimci sayısı son 5 yılda yüzde 42 artarak sayısı 100 bine ulaştı. Yeni Şafak, İstanbul'da düzenlenen kadın girişimcilerin yeraldığı fuarda ekonominin yükselen değeri olan kadın girişimciler ile konuştu.

Girişimci kadın sayısında büyük artış
Türkiye'deki iş gücü piyasasında sayıları erkeklere göre çok daha düşük olan kadınlar, son yıllarda tam bir girişimci atağında. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de son 5 yılda kadın girişimci sayısı yüzde 42 artarak 100 bini ulaştı. 2009-2014 arasında erkek girişimci sayısı 19 bin azalırken, kadın girişimci sayısı ise 32 bin artarak 109 bine çıktı.
HÜKÜMET TEŞVİK ETTİ
Kadınların kendi işini kurmasında hükümetin sağladığı ve uluslararası fonlardan gelen teşvikler etkili oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 2015 Teşvik Ve İstihdam Paketi ile sağlanan pozitif ayrımcılık sayesinde kadın girişimci sayısının önümüzdeki yıllarda da artarak süreceğini gösteriyor. Geçtiğimiz nisan ayında açıklanan istihdam ve teşvik paketiyle 2012 yılından beri uygulanmakta olan yeni teşvik sisteminin daha da iyileştirilerek devam ettirilmesi sağlandı.
FİNANSMAN ERİŞİMİNDE KOLAYLIK
Paketin, 'İmalatçı KOBİ'lere ve Kadın Girişimcilere İlave Destek” bölümünde kadın girişimciler için çok önemli kolaylıklar ve imkânlar getirildi. Kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve böylelikle kadın istihdamının artırılması amacıyla Kadın Girişimcilerin 100 bin TL'ye kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla Yüzde 85 oranında kefalet imkânı sağlandı.