Konut Haberleri
05 Oca 2016 09:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:58

Gıdada hileye büyük ceza

Dönemsel olarak Tarım Bakanlığı tarafından yoğun kontrolden geçirilen gıda sektöründe tehlike çanları çalıyor...

Gıdada hileye büyük ceza
Geçtiğimiz günlerde en günceli yayınlanan gıdada hile yapan firmalar yediğimiz ürünlerin tehlikesini bir kez daha gözler önüne serdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de duruma ilişkin açıklamada bulundu. Çelik, “Üretimlerinde 18 kez taklit tağşiş yapan insan sağlığı ile direkt ilgili gıda güvenliğini ortadan kaldıran uygulamalara devam eden, ısrar eden firmalar var" dedi ve ekledi: "Onun için gerekirse bunların faaliyetlerini sonlandırma ile ilgili çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz.” 

377 firma ifşa edildi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıda güvenliğini sağlamak amacıyla piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında geçen yıl 724 bin 379 resmi kontrol gerçekleştirildi.

2012 - 2015 yıllarında da taklit veya tağşiş yapıldığı tespit edilen toplam 377 firmanın 751 parti ürünü kamuoyuna duyuruldu.

Bu firmalara kesilen 15 bin liraya varan para cezaları ve uygulanan yaptırımlara rağmen bazı firmaların, mevzuatı çiğnemede ısrarcı oldukları görüldü.

Cezalar artacak
Örneğin, 17 kez bazı ürünlerinde tağşiş yaptığı tespit edilen bir firma, para cezası uygulandığı ve ifşa edildiği halde aynı 18’inci kez aynı ihlali yapmaktan çekinmedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, para cezası, ürünlere el koyma, kamuoyuna yanlış uygulamaları  teşhir etme ve savcılığa suç duyurusunda bulunma gibi görevleri yerine getirme  gayreti içerisinde olduklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Mevzuatı çiğneme konusunda ısrarla bu yanlışta devam eden bazı işletmeler var. Bu çerçevede müeyyideleri bir kez daha gözden geçirme kanaatindeyiz. Bu çerçevede idari para cezalarının kademelendirilerek artırılmasını gündemimize aldık. Çünkü 18 kez aynı yanlış uygulamada ısrar eden firmalar var. İnanılır gibi değil. Onun için gerekirse bunların faaliyetlerini sonlandırma ile ilgili önümüzdeki dönemde çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz.”

58 milyon lira ceza kesildi
Denetimlerin de yoğun bir şekilde devam ettiğine dikkati çeken Çelik, 2015 yılında toplam 58 milyon lira idari para cezası yazıldığını ve 77 kuruluş hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. AA, denetimler sonucu mükerrer ifşa edilen firmalar sıralamasında İzmir merkezli Aydoğan Süt Mam. İml. İhr. Tic ve San. Ltd. Şti’nin 18 ifşa ile birinci sırada yer aldığını yazdı.