Ekonomi
21 Kas 2015 08:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:48

Gerekli araştırmalara başlandı!

Amerika’da ortaya çıkarılan “emisyon skandalı” sonrası gelişmeler sürerken, ABD’li yetkililerin, Alman yan sanayi devi Bosch ile ilgili araştırma başlattıkları belirtiliyor.

Gerekli araştırmalara başlandı!
VW ise, skandal sonrası oluşacak fatura nedeniyle yatırımlarında 1 milyar dolardan fazla kesinti yapmaya karar verdiğini açıkladı.

Konuya yakın kaynaklar, ABD Adalet Bakanlığı’nın federal savcılar aracılığıyla Bosch hakkında araştırmalara başladığını belirtilirken, bunun, söz konusu şirketin VW olayındaki rolünün saptanması amacıyla yapıldığını iddia ediyor. Buna göre savcılar, Bosch’un böyle bir olayın gerçekleştiğinden haberdar olup olmadığını, ya da herhangi bir şekilde katkı sağlayıp sağlamadığını araştıracak.

Bosch, VW Grubu markalarının skandala konu olan dizel araçlarında kullanılan motorlara parça üretiyordu.

Kesinti belli

Skandal nedeniyle geri çağırma ve benzeri nedenlerle doğacak zararı karşılamak amacıyla kaynak yaratmaya çalışan Volkswagen, yatırımlarından kısma kararı aldığını açıkladı.

Bir açıklama yapan VW Başkanı Matthias Müller, 2016 yılı yatırım planlarından 1.1 milyar dolarlık kesintiye gitmeye karar verdiklerini, bu amaçla aralarında yeni bir tasarım stüdyosu ve Meksika fabrikası gibi çok acil olmayan yatırımları ertelediklerini kaydettti. Müller, aralarında yeni Audi Q5 ve yeni nesil Golf’ün de bulunduğu önemli model yatırımlarının planlandığı gibi süreceğini belirtirken, yeni nesil Pheaton projesinin erteleneceğini söyledi.

Bu da iyi haber!

VW, buna karşılık, elektrikli ve alternatif yakıtlı araç geliştirme projelerine 200 milyon dolar daha fazla kaynak ayırma kararı da aldı. Müller, eleman eksiltme yoluna gitmemeyi umduklarını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Alman “Wirtschaftswoche” dergisi, Volkswagen’in skandala konu olan dizel motorlu modellerine uygulayacağı “geri çağırma”nın, şirkete hesaplanandan daha az miktara mal olabileceğini öne sürdü.

Dergi, özellikle Almanya’da bundan etkilenen 2.4 milyon araç bulunduğu, söz konusu dizel motorların hava filtrelerine takılacak sensörün 10 euro civarında olduğunu vurguladı. Bu küçük parçanın, 11 milyon araca uygulanabileceği, böylelikle de toplam maliyetin 3 milyar euro civarında kalacağı iddia ediliyor