İhaleler
14 Ağu 2014 16:20 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:28

Genelevden hazine çıktı!

Galataport olarak bilinen projeyle birlikte arsa fiyatlarının iki katına çıktığı Karaköy emlak piyasasında genelev arazilerine piyango vurdu

Genelevden hazine çıktı!
İstanbul'a turist getiren kurvaziyer gemilerinin yanaştığı Salıpazarı-Karaköy Limanı özelleştirme ihalesi, kelimenin tam anlamıyla, başta  emlak  piyasası olmak üzere bölgede tarihi rekora doğru gidiyor.

Gündeme gelmesinden günümüze kadar özellikle Karaköy olmak üzere projenin yakın çevresinde gayrimenkul piyasasının hareketlenmesine neden oldu.

Ne olacak bu genelevlerin hali?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni imar planında Karaköyde'ki genelevlerin bulunduğu sokakların park-dinlenme ve hizmet alanı oalarak düzenleneceği söylenedursun, bölge söz konusu proje dahilinde…

Karaköy'de genelevin bulunduğu Zürafa Sokak, toplamda 6 bin 300 metrekare alanda konuşlanıyor.  Sokaktaki her binanın ortalama 4 katlı olduğu üzerinden kabaca bir hesap yapıldığında 25 bin 200 metrekarelik bir alan ortaya çıkıyor.

504 milyon liralık sokak!

Metrekare hesabı ile uzmanların 1 metrekare’ye verdiği 20 bin lira üzerinden matematik hesabı yapıldığında mevcut sokağın basil başına servet olduğu dikkat çekiyor.

Çıkan tutar ortalama 504 milyon TL.. Bu da meşhur Zürafa Sokak’ın bir servet olduğunu doğruluyor.

37 ev Manukyan’ın!

O meşhur Zürafa Sokak’ta (çıkmaz sokak) 42 tane evin olduğu, 37 evin Matild Manukyan'ın, beşinin Sümbül Yaşar Karasu adındaki kadına ait olduğu da unutulmamalı…

Bir evin devri 3 milyon TL!

Tartışmaların odağındaki Zürafa Sokak'ta bulunan bir genelevin devir bedeli 2-3 milyon TL'ye çıkıyor. Sokakta bulunan 42 evden halen 18'i çalışıyor. Geri kalan 24 ev, genelev patroniçesi Matild Manukyan'ın ölümünden sonra oğlu Kerope Çilingir'e kaldı.

Salıpazarı'ndan başlayan Denizcilik İşletmeleri'ne ait alanın karşısında bulunan binaların etrafı tek tek çevrilmeye başlandı. Bu binaların çoğunun yıkılarak yerlerine otel inşa edildiği gözleniyor.

Bankaların, finans şirketlerinin temsilciliklerinin sıra sıra dizildiği bölgeyi turizm ve eğlencenin çekim merkezi yapacak yatırımlara başlandı. Son değerlemelere göre Bankalar Caddesi’nden Rıhtım Caddesi ve Kılıç Ali Paşa Camisi’ne kadar devam eden bölgedeki otel yatırımlarının değeri Galataport hariç 1 milyar TL’yi aştı.

Aralarında Doğuş, Torunlar, Koçak Group, Seba Holding, Polimeks‘in de bulunduğu birçok yatırımcı Karaköy‘ü İstanbul’un “turizm yıldızı” haline getirecek.

Metrekare fiyatları 20 bine kadar çıkıyor

Gayrimenkul danışmanları, mayıs ayında yapılan ihalenin ardından da bölgedeki binaların değerinin katlandığını vurguluyor. Bölgede metrekaresi bin dolardan aşağı yer bulmanın mümkün olmadığını ifade eden gayrimenkul uzmanları, Karaköy-Salıpazarı arasındaki sahil şeridinde ve Bankalar Caddesi'nde metrekare fiyatlarının 7 bin 500 dolara hatta 20 bin liraya kadar çıktığını belirtiyor.

Müge Bezirci/Emlakeki.com