Güncel
09 Oca 2021 13:52 Son Güncelleme: 09 Oca 2021 14:07

Gelin ve damat kayınpeder mirasına ortak olabilir mi?

Türk Medeni Hukuku'na göre gelin ve damatlar kayınpeder ya da kayınvalideden kalan mirasa ortak olabilir mi? Merak edilen bu sorunun cevabı hukuken belli. Koronavirüs ölüm vakalarının artması ile birlikte miras konularında da dikkat çekici sorular gündeme geliyor.

Gelin ve damat kayınpeder mirasına ortak olabilir mi?

Koronavirüs ölüm vakaları ile birlikte aslında hiç akıllarda olmayan mirasa yönelik sorular oluşmaya başladı. Pek çok kişinin yıllardır aklına bile getirmediği "Kayınpederim ölürse mirası bana kalır mı?" sorusu bir gazete okurunun aklına geldi. Türk Medeni Hukuku'nda sorunun cevabı açık. 

Gelin ve damatlar kayınvalidelerinin ya da kayınpederlerinin miraslarından pay alabilirler mi? Herkes kendi anne babasının mirasında hak sahibi olabilirken, söz konusu kişiler evlenilen eşin anne babası olunca kanun ne diyor? 

Posta yazarı Tamer Heper ''Kayınpederim yaşlı ve bayağı trafik cezası var. Herhangi bir terslik halinde bu cezalar mirasçılarına kalıyor. Benim bankada az param bulunuyor, bundan çekilir mi? Sonuçta eşimin babası ve haliyle eşim mirasçısı?' sorusunu cevapladı.

Posta yazarı Tamer Heper 'Kayınpederim yaşlı ve bayağı trafik cezası var. Herhangi bir terslik halinde bu cezalar mirasçılarına kalıyor. Kayınpederimin 8 çocuğu var. Ters durumda devlet hangisinde para varsa ondan tahsil edip, ‘diğerleriyle anlaş’ dermiş. Benim bankada az param bulunuyor, bundan çekilir mi? Sonuçta eşimin babası ve haliyle eşim mirasçısı?' sorusunu yanıtladı.

Kayınpederim yaşlı ve bayağı trafik cezası var. Herhangi bir terslik halinde bu cezalar mirasçılarına kalıyor. Kayınpederimin 8 çocuğu var. Ters durumda devlet hangisinde para varsa ondan tahsil edip, ‘diğerleriyle anlaş’ dermiş. Benim bankada az param bulunuyor, bundan çekilir mi? Sonuçta eşimin babası ve haliyle eşim mirasçısı? l G.A.

Okuyucum bir nevi sorusunun içine yanıtını da koymuş farkında değil. “Sonuçta eşimin babası” diyor. Yani bir gün miras nedeniyle borçlu çıkacaksa, okuyucumun eşi ve hatta soru içinde mevcut evlat sayısına göre tam 8 kardeş borçlu olur.

Ancak okuyucum kendi birikiminden endişeli, fakat anlaşılacağı gibi kayınpederin vefatında borçlarından sorumlu olacak olan damatlar değil, yasal mirasçılar. Damatlar mirasçılar arasında yok. Anlatılan olayda mirasçı evlatlar. Sonuç olarak okuyucum kendi birikimi açısından endişe etmeyecek.

Bir başka husus daha... Yine anlaşıldığı kadarıyla kayınpeder henüz sağ, durun bakalım belki trafik cezalarını ödeyecek. Belki yapılandırmadan istifade edip taksitle ödeme yoluna gidecek veya belki vefattan sonra mirasçıları mirası reddedecek? Bu nedenle okuyucumun bugün için endişesini yersiz görüyorum, hele hele kayınpeder henüz hayattayken.