Ulaşım
15 Mar 2019 12:24 Son Güncelleme: 15 Mar 2019 12:26

Gebze-Halkalı hattı vatandaşı memnun etti

Gebze-Halkalı Banliyö Hattı'na vatandaş akın etti. Trenin ilk seferinde yolculuk yapanlar, “76 km’lik yolu 115 dakikada ve aktarmasız şekilde geçebildik. Hem zamandan hem de paramızdan tasarruf ettik” dedi.

Gebze-Halkalı hattı vatandaşı memnun etti

İstanbulluların merakla beklediği Halkalı-Gebze Banliyö Hattı, geçtiğimiz salı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştı. Yatırım bedeli 8.5 milyar lirayı (1.4 milyar Euro) bulan hat, İstanbul-Gebze arasındaki 76 km’lik yolu 185 dakikadan 115 dakikaya düşürdü. Hattan günde 1.7 milyon yolcunun yararlanması bekleniyor. Biz de POSTA olarak vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği 43 istasyonlu banliyö hattında yolculuk yaptık.

76 KİLOMETRE 1 DOLAR

Yolculuğumuza hattın ilk durağı olan Kocaeli’nin Gebze ilçesinden başladık. Trene binmek için İstanbulkart kullanılabiliyor. Gebze-Halkalı arası yolculuk ücreti tam bilet için 5.70 TL yani yaklaşık 1 dolar. Ancak gidilen durak sayısına göre ücret azalıyor. Yani daha az durak giden daha az ödüyor. Bunun için trene binerken yaptığınız gibi çıkarken de İstanbulkart’ınızı okutmanız yeterli. En ucuz bilet ise 2.60 TL.

GÖREVLİLER YARDIMCI

Açılalı henüz iki gün olmasına rağmen yoğun bir ilgi var. Yolcuların çoğu trenin nereye kadar gideceğini, nerelerde aktarma olduğunu bilmese de her istasyonda bekleyen güvenlik görevlileri vatandaşa yardımcı oluyor. 15 dakikada bir Gebze’den kalkan ve Halkalı’ya aktarmasız varan hattı her yaştan insan tercih ediyor. Özellikle metro ve metrobüs bağlantılarının olduğu duraklar yoğun. Vatandaşların bazıları sadece meraktan bindiğini söylerken, diğerleri “Hem nakitten hem de vakitten kazandık” diyor.

'4 VASITA DEĞİŞTİRİYORUM...'

Kocaeli’nin ilçesi Çayıova’da oturan lise öğrencisi bir yolcu, Üsküdar Beylerbeyi’ndeki okuluna 4 vasıtayla giderken, şimdi araç sayısı ikiye düştüğü için mutlu olduğunu belirtti. “Okulum evime uzak olduğu için iki saatte gidiyordum. Ayrıca aktarma yaptığım için günde 6.50-7 lira sadece yola veriyordum” diyen vatandaş, “Bu trenler diğer toplu taşımalara göre daha konforlu. Minibüs ve dolmuşlarda yaşanan olaylar da cabası. Şimdi aktarmasız gidebileceğim için çok mutluyum” diye konuştu.

EMEKLİLER DE ÇOK MEMNUN

Trene Kartal’dan binen emekli bir vatandaş hattın uzunluğundan çok memnun. daha önce gebze’den kalkan kara trene bindiğini de belirten yolcu, Marmaray trenlerinin eskilerine göre hızlı ve sessiz olduğunu söyledi. Hat açılmadan önce Kartal’dan metroyla Ayrılıkçeşmesi durağına gelip Marmaray’a aktarma yaptığını söyleyen vatandaş, şöyle anlattı: “Şimdiyse direkt trene binip Kartal’dan 40 dakikada Sirkeci’ye geldim. yerimden bile kalkmadım. Zaman kaybım azaldı. İstanbul’da otomobille bir yerden bir yere gittiğinizde süre vermeniz imkansız ama bu tren sayesinde bir süre verebilirim. İstanbul’da bu bir lüks.”

BENZİN MASRAFIM AZALDI

Gebze Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan bir diğer yolcu da “İdealtepe’de oturuyorum ve daha önce okula kendi aracımla gidip geliyordum. Trafik nedeniyle 1 saat sürüyordu. Şimdi 20-25 dakikaya indi. Ayrıca benzin masrafım da azaldı. Yani hem zamandan hem de benzinden tasarruf ettim. Ayrıca metro ve metrobüse aktarma seçeneğinin olması da güzel” diye konuştu.

'TEMİZ VE KONFORLU'

Trene ilk durak olan Gebze’den binen anne-kız ise şunları söyledi: “Bizim aslında bir aracımız var ve normalde onunla yolculuk yapıyorduk ama bu kez merak ettiğimiz için trene binmek istedik. Öncelikle çok temiz olması hoşumuza gitti. Ayrıca gayet ferah ve konforlu. Bundan sonra bu hattı kullanmaktan çekinmeyiz. Karşıya geçmek için de güzel bir alternatif oldu.”

SAATLER AYARLANDI

Hattın Halkalı, Bakırköy, Bostancı, söğütlüçeşme, Pendik ve gebze istasyonlarında yüksek hızlı trene aktarma yapılabiliyor. Ulaştırma ve altyapı Bakanı Cahit Turhan da dün, hattın açılmasıyla yüksek hızlı tren (yHt) saat ve duraklarında değişiklik yapıldığını söyledi. Turhan, “Ankara-İstanbul YHT hattında günde 2 seferin ilk durağı ve 2 seferin son durağı Halkalı İstasyonu oldu” dedi. Söz konusu değişiklikle 13 Mart’tan itibaren Ankara-İstanbul hattında toplam 16, Ankara-Eskişehir hattında 10, Ankara-Konya hattında 16, Konya-İstanbul hattında ise 6 sefer yapan YHT’lerin hareket saatlerinin değiştiğini aktaran Turhan, bu trenlerin artık Avrupa Kıtasına sefer yapmaya başladığını bildirdi.