Konut Haberleri
05 Eki 2016 07:41 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:43

Gaziosmanpaşa'da dev dönüşüm başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümün hızla devam ettiğini belirterek, “49 ilde, 2 milyon insanı ilgilendiren dönüşüm var. Bunu 30 milyon insana çıkarmalıyız” dedi...

Gaziosmanpaşa'da dev dönüşüm başlıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümün tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “49 ilde, 1.5-2 milyon insanı ilgilendiren kentsel dönüşüm çalışması var. Nerede tıkanıklık varsa onu çözmeye çalışıyoruz” dedi.  İstanbul’da ‘We Haliç Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi’ temel atma töreninde, projenin gayet iyi planlandığını ve itirazı olmadığını ancak projenin ismine takıldığını anlatan Özhaseki, isminin ‘Bizim Haliç’ olması ricasında bulundu.

Deprem yönetmeliğine uygun sağlam binaların yapılması durumunda sorun yaşanmayacağını, şiddeti kaç olursa olsun depreme karşı sağlam binalar yapılabileceğini belirten Mehmet Özhaseki, bazı yerlerde 150 yıl önce yapılan binalar olduğunu ve bunların sapasağlam ayakta olduğunu dile getirdi.

Geçmişte bazı hatalar yapıldığını kaydeden Özhaseki, “Geçmişte şehirlere gelenlerin bir kısmı iyi karşılanmadı. ‘Niye geliyorsunuz? Gecekondu yaparsanız yıkarız’ dendi. Bir başka grup da ‘Gelsinler. Vakıfların, Hazine’nin üzerine yapsınlar. Bunlar yarın bir gün bizim adamımız olur. Onları ideolojimiz doğrultusunda kullanırız. Kitlesel eylemlere götürürüz’ diye düşünmüş. Böylece de büyükşehirlerin etrafında felaket derecesinde, varoş dediğimiz o yapılar ortaya çıkmış” diye konuştu.

Kentsel dönüşümün devam ettiğini dile getiren Bakan Özhaseki, “Birtakım tıkanıklıklar yaşanmış. İstediğimiz hızda gitmiyor ama bunları aşmak için çalışıyoruz. Şu anda 49 ilde, 1.5-2 milyon insanı ilgilendiren kentsel dönüşüm çalışması var. Yetmez. 15-30 milyon insanımızı kentsel dönüşüm  projeleriyle ayağa kaldırabilirsek, kendimizi başarılı sayacağız. Nerede tıkanıklık varsa, onu çözmeye çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Bazı muhalif partili belediye başkanı arkadaşların ‘Kentsel dönüşüm yapacağız ama bize bakanlık izin vermez. Onlar Ak Parti. O yüzden de bir şey yapamıyoruz. Elimiz kolumuz bağlı’ gibi şeyler söylediklerini de belirten Özhaseki, şöyle konuştu: “Buradan ilan ediyorum. Kim kentsel dönüşüm, hizmet yapmak istiyorsa kapımız sonuna kadar açık. Buyursunlar. Bahane bulmasınlar. Kim nerede, ne iş yapmak istiyorsa, asla siyasi kimliğine, partisine bakmadan yardımcı olmaya hazırız.” İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş da, İstanbul’da süren kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında güncel bilgileri aktardı.

Gaziosmanpaşa Belediyesi 430 hektarlık riskli alanla ilgili kentsel dönüşüm projelerini hızlandırdı. İlçenin yüzde 40’ını yenileyecek olan Gaziosmanpaşa Belediyesi yaklaşık 58 bin 500 metrekarelik alanda yükselecek We Haliç Gaziosmanpaşa projesinin temelini attı. Türkiye’nin master planı olan ilk dönüşüm projesi aynı zamanda Türkiye’nin ilk çevre dostu yeşil mahallesinin yükselmesini sağlayacak. Projenin değeri 140 milyon dolar olarak açıklandı.

Gaziosmanpaşa ilçesindeki büyük dönüşüm hamlesini başlatan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, ilçede riskli ilan edilen 430 hektarlık alanda kentsel dönüşüm yapılacağını belirtti.