Konut Haberleri
15 Nis 2016 11:13 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:12

Gayrimenkullere vergi geliyor

Gelir Vergisi Kanunu taslağı kapsamında Yıllara göre elde tutulan taşınmazlar vergiye tabi tutulacak.

Gayrimenkullere vergi geliyor
Gayrimenkullere yapılan yatırımcıları kızdıracak haber Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonundan geldi. Yıllara göre elde tutulan taşınmazlar vergiye tabi tutulacak.

30 Haziran 2016 tarihine kadar kanunlaştırmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapıldı. Kanun tasarısı bugün itibarıyla alt komisyon tarafından inceleniyor.

Yeni Gelir Vergisi yasasında; özellikle gayrimenkul satan ve kiraya verenlere ilişkin şu an da mevcut istisnaların kaldırıldığı ya da daraltıldığı düzenlemelerin bulunduğu açıklandı.

Mevcut mevzuata göre, bir kişi bir taşınmazı aldığı tarihten itibaren 5 yıl dolduktan sonra satar ise, değer artış kazancı olarak Gelir Vergisi beyanı vermek zorunda olmayacak. Sözcü'nün haberine göre Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile beraber bu istisna şu şekilde uygulanacak;

- İki tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin yüzde 40’ı,

- Üç tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin yüzde 50’si,

- Dört tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin yüzde 60’ı,

- Beş tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin yüzde 75’i Gelir Vergisi’nden müstesna tutulacak.

Mevcut kanunda yer alan 5 yıldan fazla elde tutulması halinde; vergilendirilmeme uygulaması kaldırılarak, kazancın yüzde 25’inin vergilendirilmesine imkân tanıyan düzenleme yapılıyor.

Bu istisnanın uygulanmasında, kooperatiflerin ortaklarına tahsis ettikleri taşınmazlar tahsis tarihinde; finansal kiralama yoluyla iktisap edilmiş taşınmazlar ise finansal kiralama sözleşmesinin imzalandığı tarihte iktisap edilmiş sayılıyor.

Arsaya karşılık iktisap edilen bina veya bağımsız bölümlerde ise iktisap tarihi olarak, alıcıya teslim edildiği tarih dikkate alınacak. Götürü gider uygulaması işyeri sahipleri için kaldırılıyor, konut sahipleri için daraltılıyor.