Konut Haberleri
19 Ağu 2019 12:58 Son Güncelleme: 19 Ağu 2019 13:00

Gayrimenkulde kayıp ekonomi 4 trilyon TL!

Türkiye’de gayrimenkul sektöründeki kayıt dışı ekonomi 4 trilyon TL’li buldu. Tapuda oynanan değerlerle ortaya çıkan bu kayıp Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasıla'sı kadar büyük.

Gayrimenkulde kayıp ekonomi 4 trilyon TL!

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu Başkanı Hakan Gümüş, gayrimenkul sektöründeki kayıt dışı ekonomiye bir kez daha dikkat çekti. Konutların reel değerleri ile tapuda gösterilen değerleri arasında hala büyük bir uçurum olduğunu vurgulayan Gümüş, “Biz konutların piyasa değeri ile tapuda gösterilen değer arasında bir dengesizlik olduğunu biliyoruz. Ancak bunun neler kaybettirdiğini görmüyoruz. Gayrimenkulde kayıt dışılığın bize çok ciddi zararları var. Burada 4 trilyon TL’lik bir kayıp ekonomiden bahsediyoruz. Bu Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasıla'sına eş bir kayıp” diye konuştu.

YAPAY ZEKA DEVREYE GİRMELİ

Gayrimenkul Kıymetler Borsası AŞ (GABORAS) Genel Müdürü İ. Kurtuluş Altun da gayrimenkul sektöründe oluşan kayıt dışı ekonomi konusunda bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. Altun, “Türkiye bu konudaki problemi genel kültürle değil; datayla, mention learning’le yapay zekayla analiz etmeliyiz. Doğru sonuçlara varmak için bu gerçekten büyük bir gereklilik. O zaman bu kayıt dışı ekonominin bizi ne kadar etkilediğinin de farkına varacağız” ifadelerini kullandı.