Konut Haberleri
23 Ara 2016 18:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:54

Gayrimenkul sektörünün yeni cansuyu: Avrasya Tüneli

Açılan dev projeler hayatı kolaylaştıran özelliklerinin yanı sıra, bulunduğu bölgelerin de değerini arttırmaya devam ediyor.. İşte geçtiğimiz günlerde açılan Avrasya Tüneli ve gayrimenkul sektörüne etkileri…

Gayrimenkul sektörünün yeni cansuyu: Avrasya Tüneli
20 Aralık'ta Cumhurbaşkanı'nın katıldığı bir törenle açılan ve Asya ile Avrupa arasını deniz altından birleştiren Avrasya Tüneli, gayrimenkul sektörüne de can suyu oldu..

İşte Hakan Erilkun'un Avrasya Tüneli'nin gayrimenkul sektörüne etkilerini anlatan o yazısı...

Zaman öyle hızlı akıyor ki kısa bir süre öncesine kadar projesini konuştuğumuz Avrasya Tüneli de hizmete açıldı. Anadolu ve Avrupa Yakası’nı 15 (onbeş) dakikalık bir mesafeye indirerek köprü çilesine son verecek olan tünel emlak sektöründeki hareketlenmenin de odak noktası olacak.

Öncelikle bu tünelin hafif araçlar için olması iş-ev trafiğini esas alan bu dev metropoldeki emlak değerlerini altüst edecek; özellikle ikinci el gayrimenkullerin değerini katlayacak. Kazlıçeşme’den başlayan tünel yolundan tünele giriş Çatladıkapı güzergahından, çıkışı da Üsküdar Harem’den sağlanacak.

Avrasya tüneli nerede?

İşte bu nedenle Çatladıkapı olarak bilinen Kocamustafapaşa’nın sahil kesimi ile Aksaray’daki ikinci el gayrimenkuller hızla değer kazandı. Ben bunu biraz da ilahi adalet olarak görüyorum. Zira yapısal ve hukuki nedenlerle kentsel dönüşüme çok uygun olmayan yerlerin bulunduğu, yeni yapılaşmaya uygun alanların yani arsa arazi üretiminin olmadığı bu kesimdeki gayrimenkuller de emlakın çok hızlı yükseliş trendinden Avrasya Tüneli ile nasiplerini almış olacaklar. Kocamustafapaşa’daki bu ikinci el yapılar bir yılda % 20’den fazla pirim yaparak metrekare fiyatlarında 4.000 TL’ye ulaştı.

Bu hızlı gelişme Anadolu Yakası’nda da benzer bir gelişimin tetikleyicisi oldu. Özellikle Kocamustafapaşa ile benzer sıkıntılara sahip Üsküdarın sahile yakın her noktasında çok hızlı bir değer artışı kaydediliyor. Tünel girişine yakınlık fiyatın yükselmesinde elbette en büyük avantaj. Keza Üsküdar’a yakın lokasyondaki Acıbadem ve Fikirtepe gibi noktalarda da bu hızlı yükselişin ani etkileri var.

Çünkü tünel çıkışı Salacak sahilinden E-5 bağlantısı ile Göztepe’ye kadar uzanıyor. İşte bu da projelerin hızla teslim edilmeye başlandığı ve metrekare fiyatlarının 6500 TL olduğu Kadıköy Fikirtepe’deki fiyatları hızla tırmandırıyor. İşte bir süredir Avrasya Tüneli ile değerlenen bu bölgeler tünelin faaliyete geçmesiyle beraber yaz dönemine kadar en az % 20 oranında değer kazanacaktır.

Avrasya Tüneli’nden Sonra Neler Olacak?

Bana sorulan her 3 (üç) sorundan en az biri 2017 yılında emlak sektöründe neler yaşanacağı. Milliyet Emlak’taki bu yazımda da altını çizerek söylüyorum: Emlaka güvenmeye devam edin. Çünki paradan para kazanmanın sona erdiği, birikimlerin mutlaka yatırımla değerlenmesi gereken her ekonomide olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de en güvenli yatırım aracı emlak. Her an nakte döndürülebilen, ülkenin hemen her noktasında yükselen yeni yatırımlarla devlet tarafından da desteklenen emlak ve inşaat sektörü zaten ülke ekonomisinin yürüyen en önemli lokomotifi. Devletin bile emlakçı olduğunu söylemek abartı olmaz. Öyle ki 1.248.000 adet konut satışının yapıldığı 2016 yılı rakamları zaten daha

Ekim 2016’da 1.066.000’ya ulaşarak emlakın 2017’de de ne denli karlı bir yatırım aracı olacağının sinyalini de veriyor. Sadece hangi bölgeye, hangi projeye, ne amaçla yönlendiğinizi iyi düşünün çünki her yatırım kendi içinde bir riski barındırır. Emlakta yatırımda önemli olan karın maksimize olacağı yer ve projelere yönlenmektir.

Gelecekteki dönemin geçmiş dönemlerden çok daha mutlu ve umutlu olmasını diler, ülkemizin ve sektörümüzün çok önemli bir kurumu olan Milliyet Emlak’a bu önemli girişimlerinde ısrarla bana yer vermelerinden ötürü teşekkür eder, tüm okuyuculara şimdiden yeni yılın hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim.
ETİKETLER
#Avrasya Tüneli