Konut Haberleri
02 Ağu 2017 14:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:20

Gayrimenkul sektöründe vergi kaldırılsın!

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, İngiltere ve Almanya'yı örnek göstererek gayrimenkul sektöründen verginin tamamen çıkarılması gerektiğini söyledi.

Gayrimenkul sektöründe vergi kaldırılsın!
MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan gayrimenkul ve inşaat sektörüyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. İş yerleri ve arsaların yüzde 8-18 gibi oranla vergilendirilmesi adaletsizlik olduğunu vurgulayan Kaan, "Gayrimenkul sektöründen verginin tamamen çıkarılması adaletli olacaktır" dedi. 

Kaan'ın açıklaması şöyle:
 
"İş yerleri ve arsaların yüzde 8-18 gibi oranla vergilendirilmesi adaletsizlik ve dengesizliklere sebep olmaktadır. Üstelik bu tip gayrimenkullerin nihai tüketici olmayan kurumlara satılacağı ve bunların da ödedikleri vergiyi uzun sürecek bir inşaat sürecinin bitiminden sonra geri alabilecekleri düşünüldüğünde, gayrimenkul sektöründen verginin tamamen çıkarılması adaletli olacaktır. İngiltere ve Almanya'da bazı özel durumlar hariç ticari gayrimenkullerin tesliminde KDV oranı sıfırdır."

YENİ DÜZENLEMEDE YER ALSIN

KDV'nin doğrudan tüketiciye faturayla satılabilecek ürün ve hizmetlerle sınırlı olması gerektiğini dile getiren Kaan, ticari hayatın sonuç rakamlarıyla doğrudan ilgisi olmayan sermaye malı ve finans gibi hizmetlerin KDV devrini artırıcı etkilerinin azaltılması veya tamamen kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Kaan, inşaat yatırımlarındaki KDV'nin iade edilmesinin yeni düzenlemede yer almasını istediklerini kaydederek, işletmelerin sermaye yatırımı olarak yaptırdıkları fabrika binalarının yapımında ödenen katma değer vergisinin çok büyük rakamlara ulaştığını, bunların eritilmesinin piyasaya yeni girmiş şirketler için uzun sürebileceğini aktardı.

KDV'SİZ TESLİM YAYGINLAŞIYOR

Abdurrahman Kaan, "İnşaat sebebiyle devreden KDV stokunda meydana gelen artışın, inşaatı yaptıran şirkete nakden veya hesaben öncelikli sektör olarak iade edilmesi gerekir. Yenilenip tamamlanması gereken bütün iş yeri ve konut ihtiyacının karşılanmasında, malzeme imalatçılarına kadar bu sektörün çok hızlı bir iş ve sermaye döngüsüne ihtiyaç vardır. İnşaat sektörüne bağlanan KDV'lerin indirim ve iadesindeki gecikmeler aynı zamanda KDV'siz teslimleri de yaygınlaştırmaktadır. İnşaat sektöründen alınan devreden KDV kredisi sadece sektörü değil, Türkiye'yi küçültmektedir. 10 yılda tamamlanabilecek yenilenmiş Türkiye, 15-20 yıla uzayabilecektir" ifadelerini kullandı.