Konut Haberleri
19 Haz 2016 11:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:26

Galata ve Kuledibi'nde gayrimenkuller değerlendi

Galata ve Kuledibi bölgelerinde gayrimenkul piyasası yüzde 45 değerlendi.

Galata ve Kuledibi'nde gayrimenkuller değerlendi
Beyoğlu ilçesinin alt tarafında, Azapkapı-Tophane-Galata Kulesi arasında yer alan bölge “Galata Bölgesi” olarak adlandırılıyor. Galata Kulesinin yakın çevresi ise “Kuledibi Bölgesi” olarak biliniyor. Her iki bölge gayrimenkul piyasası açısından ise birbirine benzediği belirtiliyor.

Bölgede zemin katlar genel olarak dükkan, üst katları ise konut olarak değerlendirilmekle birlikte bölgede çok sayıda apart otel de yer alıyor. Bölgede yer alan dükkanlardan ara sokaklarda olanlar, ağırlıklı olarak elektrik-elektronik, müzik aletleri, hediyelik eşya vb. satışlarına yönelik olmakla birlikte, Kuledibi ve çevresinde ise ağırlıklı olarak kafe ve restoranlar bulunuyor.

Bölgenin değeri artıyor

Galata ve Kuledibi bölgesindeki gayrimenkullerin, bir yıl öncesi ile kıyaslandığında yüzde 35-45 civarında prim yaptığı belirtiliyor. Galata’da satılık deniz manzaralı dairelerin metrekare fiyatları 4 bin ila 4 bin 500 dolardan başlayıp 10 bin dolara kadar yükseliyor. Normal daireler ise 3 bin ila 5 bin dolar arasında kiralık dairelerde ise metrekare fiyatları 20 ila 50 dolar arasında değişiyor.

Dükkanların kiralık metrekare fiyatları 30-40 dolardan, merkeze yakın adreslerde ise 80 dolardan başlıyor. Galata bölgesinin gayrimenkul açısından en değerli cadde ve sokaklarının başında, Lüleci Hendek Caddesi, Serdar-ı Ekrem, Tatar Beyi ve Camekan sokakları geliyor. Serdar-ı Ekrem Sokak üzerinde zemin kat dükkanlar, metrekare bazında 30-40 dolar aralığında kiralanırken, Galata Meydanı’nda yine zemin kat dükkanların metrekare bazında kiralan 60-80 dolar aralığına kadar yükseliyor.


Bölge bekeme süresinde

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası(TSKB) Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Yönetici Yardımcısı Berk Ünsal, bölgede ticari nitelikteki gayrimenkullerin kiralanmasında son dönemlerde zorluk yaşanmakta olduğuna işaret ediyor.

Ünsal’ın bölge hakkındaki tespitleri şu şekilde, “Konut niteliğine sahip gayrimenkullerin arzında önemli bir artış var. Bölgede gerçekleşen konut alımları yatırımdan ziyade oturum amaçlı olarak gerçekleşiyor, iki yıl öncesine kıyasla Galataport Projesi ve bölgede yapılması beklenen yatırımlar doğrultusunda gayrimenkullerin yüzde 35-45 civarında prim yaptığı görülüyor. Bölgede gayrimenkul yatırımlarının son dönemde bekleme sürecine girdiği ve 2016 yılı itibariyle yatırım yapan yerli-yabancı grubun bulunmadığını söyleyebiliriz. Bölgede önümüzdeki süreç dikkate alındığında fiyatlarda artış seyrinin bir süre bekleme sürecinde olacağını öngörmekteyiz. Bu nedenle günümüzde yapılacak yatırımlar, önümüzdeki yıllar için iyi bir yatırım olacak” ifadelerini kullandı.