Dekorasyon
19 Kas 2013 17:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:40

Fransız Sarayı’nı hangi Türk mobilyacı döşeyecek?

Mirage Mobilya, İlham Aliyev’in 13 bin metrekarelik Fransız Sarayı’nın, klasik mobilya ve ahşap dekorasyonunu üstlendi.

Fransız Sarayı’nı hangi Türk mobilyacı döşeyecek?
TÜRKİYE’nin mobilyacıları, genellikle İtalyanların egemen olduğu ‘klasik’ mobilya üretiminde de başarılı markalar çıkarıyor. İstanbul ’daki 6 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikada klasik ve avangard mobilyalar üreten Mirage Mobilya, cirosunun yarısını ihracattan sağlıyor. Proje ve ürün bazında, 4.2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Mirage Mobilya’nın patronu Nuri Gürcan, şöyle anlatıyor öyküsünü:
 
15 YAŞINDA BAŞLADIM
 
Kayseri Develi doğumluyum. Mobilya işine 15 yaşında başladım. Aile işimiz vardı. Dayım mobilyacıydı ve Kayseri’de bir showroom’u vardı. Askerlikten sonra da İstanbul’a geldim ve dayımın yanında devam ettim. Ortak olduk. İmalat, mağazalar derken işimiz büyüdü. Dayımla ortaklığımız 12 yıl devam etti. Sonra tek başıma devam etmeye başladım. Mirage Mobilya’yı kurdum.
 
SARAYLARA DEKORASYON
 
Klasik tarzda mobilya üretmek aslında çok zor bir iş. Çünkü standart ürün sayısı azdır. Ancak, kaliteli ve lüks üretimin de kendine göre pazarı var. Biz hem ürün satıyoruz hem de çok önemli projeleri proje bazında klasik tarzda dekore ediyoruz. İlham Aliyev’in ‘Fransız Sarayı’nın ki 13 bin metrekarelik bir işti tüm dekrasyonunu ve klasik mobilyasını biz yaptık. Özbekistan Başbakanı’nın, ve Türk cumhuriyelerinde çok sayıda bakanın  konutunu, ofisini dekore ettik. En iyi pazarımız Türk cumhuriyetleri ve Ortadoğu.
 
Yılda ortalama yüzde 20 büyüme yakaladık. Büyümemiz ihracattan ve yurt dışı projelerden kaynaklanıyor. Şu anda da yurt dışında çok iyi projeler yürütüyoruz. Toplam üretimimizin yarısı ihracata gidiyor. Üretimde ve mağazalarda 150 kişilik istihdamımız var. 
 
BAKÜ’YE 3 BİN METREKARE MAĞAZA
 
İstanbul’da kendimize ait 3 mağazamız var. Kayseri, Antalya ve Samsun’da franchising sistemiyle açılan mağazalarımız var. Yurt dışında Kazakistan, Özbekistan, Libya, Romanya ve İran’da mağazalarımız bulunuyor. Bakü’de, 3 bin metrekarelik yeni bir mağaza açmak için ortaklık yaptık. Şubat ayında bu mağazamız da açılacak.  
 
İtalyanlar üretici arıyor
 
MİRAGE Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Gürcan, Avrupa’daki ekonomik kriz nedeniyle klasik mobilyada hem üretim hem de pazar tarafında ciddi sorunlar yaşandığını belirtiyor ve “Avrupa’daki rekiplerimiz zorda. Çok sayıda klasik İtalyan markası Türkiye’de üretim için ciddi görüşmeler yapıyor. Bizler kendi markamızla üretim için direniyoruz, onlar fason üretime ikna etmeye çalışıyor” diyor.
 
700’e yakın ürün var, el işçiliği ve ustalık öne çıkıyor
 
Klasİk mobilya üretiminin standart mobilya üretimine göre çok daha zor ve maliyetli olduğunu anlatan Nuri Gürcan, “Çünkü el işçiliği ve ustalık ağırlıklı bir üretim gerekiyor. Mesela oyma işi Hatay’da çok gelişmiş ve oymaları orada yaptırıyoruz. Klasik üretim yaptığımız için 700’e yakın farklı ürünümüz var” diyor.  
 
Sadi Özdemir/Hürriyet