Konut Haberleri
07 Nis 2017 16:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:06

Form Yapı’dan 580 yıllık tarihi hamama can suyu

İstanbul Boğazı’nın incileri olan pek çok ünlü yalıyı restore eden Form Yapı, yine tarihi bir yapıya hayat verecek.

Form Yapı’dan 580 yıllık tarihi hamama can suyu
Form Yapı; Gelibolu’da Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılan 580 yıllık tarihi hamamı restore ediyor. Firma,  ödüllü mimarların, Türkiye’nin en tecrübeli hamam ustalarının yer aldığı 10 kişilik ekiple hamamın restorasyonunu 1 yılda tamamlayacak.



Hamam restorasyonu konusunda uzman mimarlar ve Türkiye’nin en tecrübeli hamam ustalarından oluşan 10 kişilik ekip, Form Yapı Genel Müdürü Fuat Kaplan’ın öncülüğünde, Gelibolu’daki hamamı restore edecek. 20 yıldır İstanbul Boğazı’ndaki ünlü pek çok yalının restorasyonunu ve renovasyonunu yapan Fuat Kaplan, “Çandarlı Halil Paşa tarafından İznik’te camiye imaret olarak yaptırılan hamamın restorasyonunu yapmak, Gelibolu ve çevresindeki yok olmaya yüz tutmuş tarihi yapıların yeniden hayata geçmesi için çok önemli.  Gelibolu çevresinde çok fazla tarihi yapı var. Biz bunlardan bir tanesinin restorasyonunu gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz” dedi. 

Gelibolu’da yıkılmaya yüz tutmuş onlarca tarihi eser olduğunun altını çizen Kaplan, “Tarihi yeniden canlandırmak bizim için her şeyden daha önemli” diye konuştu.

580 yıllık tarihi hamamı Çanakkale’nin önemli iş adamlarından armatör Mehmet Aksoy, babası Yakup Aksoy anısına restore ettiriyor. Çalışmaların danışmanlığını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Ceylan üstleniyor.

Binalara  yeni kimlik

Form Yapı’nın 20 yıldır boğaz bölgesinde butik ve özel işler yaptığını anlatan Fuat Kaplan, sözlerini şöyle
tamamladı:

“Zaman zaman modern binalar da yapsak da tarihi binaların renovasyonu konusunda uzmanlaştık. Boğaz hattında 200’ün üzerinde binanın renovasyonunu gerçekleştirdik. Binalar bize kimliksiz olarak geliyor. Renovasyonun sonunda son derece şık ve kimlikli hale getiriyoruz.”




Tarih kokan hamam


580 yıl sonra yeniden hayat bulacak olan hamam; hamam şeklinde planlanmış yapı soyunmalık kare planlıdır.  İlk dönemde kubbe ile örtü olduğu düşünülen soyunmalık,  kubbenin yıkılmasıyla daha sonra dört ahşap direğin taşıdığı ahşap kirişli tavanla örtülmüştür. Soyunma bölümünden geçilen ilk bölümün yarısı kubbe, yarısı da beşik tonoz örtülüdür.

Batı yönündeki iki küçük bölüm WC olarak yapılmıştır. Dikdörtgen planlı ve yıldız tonoz örtülü ılıklık bölümünden, dikdörtgen planlı sıcaklık bölümü yer almaktadır. Yanları ise sivri kemerlerle açılan eyvanlar bulunmaktadır. 

Yapı üslup olarak Selçuklu mimarisine özgü biçimlerini yansıtmakla birlikte kubbe geçişleri geleneksel Osmanlı mimarisinin izlerini taşımaktadır.