Ekonomi
17 Oca 2014 16:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:49

Financial Times yazdı! En çok Türkiye etkilenecek!

Ekonomi gazetesi Financial Times, gevşemenin sona ermesiyle olumsuz etkilenecek ülkelerin sayısının “Kırılgan Beşli” olarak tanımlanan Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika’yı aştığını belirtti.

Financial Times yazdı! En çok Türkiye etkilenecek!
Financial Times, FED’nin tahvil alımlarını azaltmasının olumsuz etkilerine en açık ülkelerin sayısının, Türkiye’nin dahil edildiği “Kırılgan Beşli”leri aştığını belirttiği haberinde geçen yılın ikinci yarısı itibariyle Türkiye’nin brüt dış finansman ihtiyacının sadece bir yılını karşılayacak kadar rezervlerinin olduğunu da yazdı.

ABD’nin merkez bankası FED’nin tahvil alımlarını azaltma politikasının olumsuz etkilerine en açık ülkelerin arasında Türkiye’nin de bulunduğu belirtilirken Türkiye’nin brüt dış finansman ihtiyacının sadece bir yılını karşılayacak kadar yeterli rezervlerinin olduğu savunuluyor.

Ekonomi gazetesi Financial Times, gevşemenin sona ermesiyle olumsuz etkilenecek ülkelerin sayısının “Kırılgan Beşli” olarak tanımlanan Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika’yı aştığını belirtti. Gazete şunları yazdı:

“Schroders ve Financial Times tarafından işlenen veriler, kısa vadeli dış borçlarını ödeme kabiliyetleri algısı itibariyle (FED) alımların azaltılmasının olumsuz etkilerine özellikle açık olan ülkeler Güney Afrika, Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Macaristan, Şili ve Polonyadır.”

Haberde yükselen piyasaların kırılganlığını değerlendirmek üzere giderek artan biçimde kullanılan bir ölçütün, ülkelerin döviz rezervlerini, kısa vadeli dış borçları ve cari işlemleri açıklarının toplamıyla karşılaştıran brüt dış finansman ihtiyacı (BDFİ) olduğu belirtildikten sonra şöyle devam ediliyor:

“Schroders araştırmasına göre, bu, geçen yılın ikinci yarısında Türkiye, Güney Afrika, Şili, Hindistan ve Endonezya’nın bir yıl civarında BDFİ’ni karşılayacak kadar rezervlerinin olduğunu gösteriyor. Macaristan, Brezilya ve Polonya daha az açık ve BDFİ’ni iki yılını karşılayacak rezervleri var