Ekonomi
24 Mar 2020 11:27 Son Güncelleme: 24 Mar 2020 12:31

Fed'in "sınırsız parasal genişlemesi" doların hızını kesti

Fed'in piyasalardaki likidite endişelerini rahatlatmak için sınırsız parasal genişleme taahhüdünde bulunması küresel çaptaki güçlü dolar talebini azalttı

Fed'in "sınırsız parasal genişlemesi" doların hızını kesti

Fed'in son teşvikinin ABD parasına yönelik trader talebini azaltmasıyla birlikte dolar yön değiştirdi.

Dolar göstergesi, Fed'in sınırsız parasal genişleme açıklamasıyla birlikte traderların riskli varlıklara dönmesinin ardından tüm zamanların zirvesinden düştü. Güney Afrika Randı ve Meksika Pesosu da dahil olmak üzere gelişen piyasa paraları sıçradı. Avustralya tahvilleri, Fed'in hamlesinin likidite darlığını hafifletebileceği ve küresel resesyon ihtimalini azaltacağı şeklindeki yatırımcı beklentilerini artırmasıyla yükseldi.

PGIM tahvil makroekonomik araştırma birimi yöneticisi ve eski FOMC ekonomisti Nathan Sheets, "Piyasalar yakında Fed'in şimdi sağladığı likidite selinin tam etkisini hissetmeye başlayacaktır. Swap hatları olan ilk savunma hattından diğer yurt içi önlemlere kadar Fed, kriz zamanında uluslararası son kredi mercii olarak rol oynayacağını piyasalara açıkça bildiriyor." dedi. 

Fed, virüsün etkisi altındaki piyasalarda likiditenin kurumaması için Japonya'dan Avustralya'ya kadar acil önlemler alan merkez bankalara öncülük ediyor. 

Fed Pazartesi günkü açıklamasında şirket tahvili piyasasına müdahale edeceğini ve Para Piyasası Yatırım Fonu Likidite İmkanı'nı genişleteceğini belirtti. Daha öncesinde aralarında Avustralya ve Brezilya da bulunan merkez bankalarına yönelik dolar likiditesi swaplarını genişletmişti.

Dolar, ABD'li yasa yapıcıların ekonomik teşvik planı üzerinde anlaşacağı beklentilerinin güçlenmesiyle önemli paralar karşısında geriledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.77 ekside 1,287 puan oldu. Gösterge endeks 11 günden beri ilk kez geriledi.

Asya'da bulunan traderlar makro ve kaldıraçlı fonların euro ve yen karşısında dolar sattığını belirtti. Traderlara göre Fed'in sınırsız tahvil alımı açıklaması sonrasında piyasaların riskli varlıklara yönelmesiyle Asya hisseleri ve ABD vadelileri destek buldu.