Gündem
06 Tem 2014 12:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:27

Falcon'u olan Türk işadamlarına müjde!

Türk işadamları artık Falcon (Şahin) uçaklarını İsviçre’ye bakıma göndermek için 15 bin euro harcamayacak.

Falcon'u olan Türk işadamlarına müjde!
Bakım yetkisini alan AMAC Aerospace Turkey, Türkiye ve çevre ülkelerdeki 54 patronun Falcon jetinin bakımını çok daha ucuza İstanbul’da yapacak.

Vatan Gazetesi'nden Necla Dalan'ın haberine göre VIP uçak bakım ve modifikasyon firması AMAC Aerospace Turkey; Türk işadamlarının şahin anlamına gelen Falcon iş jetlerini yurtdışına bakıma götürmekten kurtarıyor. Falcon 900 ve Falcon 900EX Easy serisi uçaklara dair SHY-145 yetkisine yılbaşında EASA Part-145 bakım yetkisini de ekyleyen AMAC Aerospace Turkey, orta ve uzun menzilli iş jetlerinin artık Orta veya Batı Avrupa yerine Türkiye’de bakımının yapılmasını sağlıyor.

AMAC Aerospace Turkey’in bakımını üstlenmeyi hedeflediği Türkiye ve çevre ülkelerdeki Falcon 900 ve Falcon 2000 sayısı ise 54’ü buluyor.

Dönüştürmeyi de hedefliyor

Falcon uçaklarının üretimdeki tüm yetkilerini 1.5 yıl içinde alacaklarını söyleyen AMAC Aerospace Turkey Operasyon Direktörü Atilla Güney, “Bundan sonra amacımız hem Türkiye’de hem de hedef aldığımız Orta Doğu ve çevre ülkelerdeki Falcon 900 serisi uçakların bakımını Türk teknisyen ve mühendislik kabiliyetiyle ülkemizde gerçekleştirmek ve sivil havacılığın gelişimine katkıda bulunmak. Artık Türk Falcon sahiplerinin bakım için İsviçre’ye gitmesine gerek yok. 2-3 bin euroluk bir bakım için 10-15 bin euro harcayıp İsviçre’ye gitmelerin önlemiş olduk. Bu sadece işadamlarımız için değil Türkiye için de bir kazanç” dedi.

12-14 kişiyik iş jetlerinin kabin tamir ve yenileme işinde tecrübe kazanmak istediklerini kaydeden Güney, “AMAC Aerospace Turkey, bakım yetkisini aldığı Falcon 900 serisi uçaklarına 2 ayda bir yapılan basic check’lerden, 24 ayda bir yapılan 4A+ check’lerine kadar bakım uygulayabiliyor ve bakım kabiliyetini yıl sonuna kadar B bakımlarını da içerecek şekilde genişletmeyi hedefliyor. İleride Türkiye’de VIP dönüştürme işine de girme planları yapıyoruz. Türkiye bakım konusunda bir noktaya geldi. Üretim ve tasarım kabiliyetini de artırmak gerekiyor” diye konuştu.

Pilatus jet 5 milyon dolar

Falcon uçakların fiyatlarının 50 milyon doların üzerinde olduğunu, daha hesaplı jet arayanlar için Pilatus jetlerini önerdiklerini de anlatan Atilla Güney, “2013 yılı itibarıyla dünyada 1.200’ün üzerinde PC-12 serisi uçak uçuyor. Hızlı ve güvenli bir ulaşım sağlıyor. Türbin tahrikli, dünyanın en bilinen ve güvenilir motorlarından birine sahip olan PC-12NG özel iş jeti, VIP, hava taksi,kargo, kombi, arama/gözetleme, gibi farklı birçok alanda kullanılabiliyor. 9 kişilik uçakların fiyatı 5 milyon dolar” dedi.

18 patronun Falcon’u var

Atilla Güney’in verdiği bilgiye göre Türkiye’de 2005 yılında 50 civarında olan iş jeti sayısı bugün 130’un üzerine çıktı.

Yılda en az 3-4 orta ve uzun menzilli jet filoya katılıyor. 2013 itibarıyla Türk tescilinde ise Türkiye’nin önde gelen şirket ve yöneticileri tarafından kullanılan, çeşitli tiplerde 18 adet Falcon uçak bulunuyor. Bunlardan 4 adedi Falcon 900, 12 adedi Falcon 2000, 2 tanesi de Falcon 7X. Koç Ailesi’nden Mubariz Mansimov’a, Nihat Özdemir’den Hayat Holding’e birçok işadamı ve grubun tercihi Falcon...

Türkiye sevgisi yatırım yaptırdı

AMAC Aerospace’in sahibi Lübnanlı işadamı Kadri Muhiddin. Uçak mühendisi ve pilot olan Muhiddin, Pilatus uçağını kendi kullanıyor. Anne tarafınden eski cumhurbaşkanlarından Celal Bayar’ın akrabası olan Muhiddin, tabir yerindeyse tam bir Türkiye aşığı... Tailwind adıyla charter operasyonu yapan şirket kurarak Türkiye’ye Avrupa ve İsrail’den turist taşıyor. Bodrum’da ev alan ve fırsat buldukça giden Muhiddin, asıl yatırımı ise AMAC Aerospace Turkey için yaptı. Şirketi 2012 yılında 10 milyon dolar yatırımla kurdu.

35 dakikada ambulans oluyor

AMAC Aerospace Turkey’in yakın zamanda satış ve bakım haklarını üstlendiği Pilatus PC-12NG özel jetleri yaklaşık 35 dakikada konfigürasyon değişikliği yapılarak hava ambulansı hizmeti verebiliyor. Atilla Güney’in verdiği bilgiye göre içerisine standart konfigürasyonda 2 sedye kiti yerleştirilebilen Pilatus uçakları ambulans uçağı olarak hizmet verirken 2 hastanın yanı sıra 2 sağlık personelini de taşıma kapasitesine sahip. Acil bir durumda uçağını ambulansa çevirmek isteyenler için hızlı değişim sistemiyle koltuklar sökülerek sedye ve medikal kitler yerleştiriliyor. Pilatus uçakları gece uçuş yapabilme özelliğine de sahip.