Güncel
24 Şub 2020 11:34 Son Güncelleme: 24 Şub 2020 11:53

Faizlerdeki düşüş konut sektörünü canlandırdı!

Merkez Bankası’nın öncülüğünü yaptığı düşük faiz ortamı, konut sektörünü canlandırdı. İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, Merkez Bankası’nın faiz hamleleri başta olmak üzere, gayrimenkul sektörü ile tüketicisinin lehine yönelik adımların sektör güvenini tazelediğini vurguladı.

Faizlerdeki düşüş konut sektörünü canlandırdı!

Merkez Bankası’nın 2018 yılı Ağustos ayından bu yana 13.25 puanı bulan faiz indirimleri, gayrimenkul sektörüne olumlu yansıyor. Düşük faiz ortamının geleceğe ilişkin öngörü yapmayı kolaylaştırdığını belirten uzmanlar böylece yatırımların önünün açıldığını vurguluyor.

Milliyet'te yer alan habere göre; son indirimiyle gösterge faizi yüzde 10.75’e düşüren Merkez Bankası’nın başlattığı bu hareket, başta kamu bankaları olmak üzere finans sektörünün tamamına hızla yayılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, bu ayında başında, kamu bankalarıyla halen yüzde 9-11 düzeyinde bulunan faizi, yüzde 8-10 bandına çekeceğini belirtmesi, faizde tek haneye doğru gidiş beklentilerini güçlendirdi.

Yatırıma yeşil ışık

Faiz cephesindeki gelişmeler, iş dünyasında son derece olumlu karşılık buluyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç’in ifadesiyle, “İşletmelerin bütçesinde göz ardı edilemeyecek bir yer tutan finansman maliyetleri azalıyor ve yatırımlara kanalize oluyor. Bu da daha fazla üretim, daha fazla istihdam demek.”

Yüzde 1’in altı, konut stokunu eritti

İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, Merkez Bankası’nın faiz hamleleri başta olmak üzere, gayrimenkul sektörü ile tüketicisinin lehine yönelik adımların sektör güvenini tazelediğini aktardı. Bankalardaki konut kredisi faizlerinde devam eden düşüş eğiliminin alıcının harekete geçmesinde çok büyük bir etkisi olduğunu belirten Durbakayım, “Bitmiş daireye olan alım talebi çok yüksek. Eldeki bitmiş konutların artık sonuna geldik. Bu alımları harekete geçiren ise bankaların yüzde 1’in altındaki konut kredisi faizi” dedi.

Bekleme aşamasındaki projelerin hareketleneceğini dile getiren Durbakayım, yıla çok iyi bir oranda başlayan konut satışlarının, ekonomik iyileşmelerle rekorlar kırmayı sürdüreceğini söyledi. Nazmi Durbakayım, “Faiz imkanlarından yararlanan tüketici soluğu satış ofislerinde alıyor” diye konuştu.