Krediler
16 Eyl 2019 10:42 Son Güncelleme: 16 Eyl 2019 12:57

Faiz indiriminde sıra özel bankalarda!

Merkez Bankası’nın faiz indiriminin ardından ev alacakların gözü bir kez daha konut kredilerine döndü. Sektör temsilcileri, kamu bankalarının ardından özel bankaların da devreye girmesiyle konut satışlarının yüksek bir ivme kazanacağı görüşünde.

Faiz indiriminde sıra özel bankalarda!

Merkez Bankası, geride bıraktığımız hafta içi faiz oranlarında rekor bir indirime gitti. Konutder ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, indiriminin konut kredi faizleri açısından da hayati bir önem taşıdığını vurguladı. Son dönemde kredilerin el yakması sebebiyle bu alanda ciddi bir gerileme olduğunu kaydeden Elmas, “Yüksek faiz, inşaat sektörünü ve ülke ekonomisini çok olumsuz etkiledi. Yıllık yüzde 25 -30 aralığına çıkan konut kredi faizleri oldu. Bu rakamlarla da kimsenin konut kredisi kullanma ihtimali zaten yoktu. Son birkaç aydır yavaş yavaş yeni bir sürece girdik’ dedi.   

Önümüzdeki dönemde özel bankaların da konut kredi faizlerini aşağı çekçeğini düşündüklerini söyleyen Elmas, “Ağustos başında kamu bankaları, konut kredilerini 0.99 a çekti ama özel bankalarımız bu süreci aynı şekilde yürüyemiyor maalesef. Ancak ben bu faiz indirimiyle beraber özel bankalarımızın da yıl başına kadar kamu bankalarına yaklaşacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin de faiz indirimiyle birlikte gayrimenkul sektörünün hareketleneceğini dile getirdi. 

Feyzullah Yetgin, “Konut satışlarını olumlu etkileyecek faiz indiriminin sektörün geneline yayılması ve bu indirimlerin özel bankalarda da devam etmesini bekliyoruz. Aslında içinde bulunduğumuz süreçte konuta talep azalmadı, vatandaşlar uygun alım koşullarını bekledi. Ancak şimdi yatırıma dönme süreci başladı. Bu süreç faiz oranlarının inmesiyle ivme kazanacak. Özellikle beklemede olan kesimlerin harekete geçmesiyle konut kredisi kullanımı yeniden yükselişe geçecektir” diye konuştu.